Oficial UEFA: Meciul Dinamo-Lazio trebuie anchetat de autorităţile judiciare

Belgianul Karl Dhont, membru în Comisia de Etică şi Disciplină a UEFA, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Casa Fotbalului, că autorităţile judiciare române trebuie să ancheteze meciul Dinamo Bucureşti - Lazio Roma, din 2007, suspectat că ar fi fost aranjat.

147 afișări
Imaginea articolului Oficial UEFA: Meciul Dinamo-Lazio trebuie anchetat de autorităţile judiciare

Oficial UEFA: Meciul Dinamo-Lazio trebuie anchetat de autorităţile judiciare (Imagine: Shutterstock)

"Sunt extrem de interesant în investigarea meciului Dinamo Bucureşti - Lazio Roma. Pentru noi, meciul fiind organizat sub egida UEFA va fi analizat îndeaproape. Meciul trebuie anchetat de autorităţile judiciare, pentru că UEFA şi FRF nu au capacitatea legală pentru a ancheta. Din păcate este o situaţie foarte delicată, care afectează fotbalul românesc. Trebuie să vă faceţi timp să investigaţi şi să vă asiguraţi că nu se fac greşeli. Nu uitaţi că este o problemă internaţională, că sunt oameni implicaţi, aşa cum s-a întâmplat în Moldova şi Singapore, săptămâna trecută", a declarat Dhont, care a participat la seminarul "Fotbal curat", organizat de FRF la Bucureşti.

Oficialul UEFA s-a declarat conştient de problemele pe care fotbalul românesc le are în ceea ce priveşte aranajrea meciurilor din primele două eşaloane valorice: "Suntem aici pentru a ne întâlni cu FRF, dar şi pentru a informa procuratura şi autorităţile publice în cazurile de trucare a meciurilor din Europa. Sunt unele probleme cunoscute şi în România. Am venit aici pentru a acorda ajutor tuturor instituţiilor, să le prezentăm cum funcţionează meciurile aranjate pentru pariuri. Am discutat şi despre măsurile care ar trebui luate de FRF în aceste cazuri. Suntem conştienţi de problemele pe care le aveţi aici în prima şi a doua ligă. Au fost semnale transmise de UEFA către FRF în ceea ce priveşte anumite meciuri. Nu ne confruntăm cu jucătorul mediu care vinde un meci, iar vecinul său pariază pe primul corner, ci ne luptăm cu crima organizată, cu bande criminale din Osetia, Albania, ţări care sunt implicate şi în traficul de persoane şi de spălare de bani.

La seminarul organizat de FRF a participat şi Andreas Holzer, şeful Biroului de Crimă Organizată din Austria, care a condus ancheta denumită "Operaţiunea RINAS", cea mai mare investigaţie în zona meciurilor aranjate pentru pariuri din Austria.

"În 2012, după cazurile de trucare de meciuri din Austria, am creat un departament specializat în cadrul Biroului de Crimă Organizată din Austria. Eforturile au dus la anchetarea celui mai mare caz de corupţie din Austria. Opt oameni implicaţi în peste 20 de meciuri aranjate din 2004 până în 2013 au fost condamnaţi la 25 de ani de închisoare în total. Am lucrat îndeaproape cu Interpolul", a declarat Holzer.

Şeful Departamentului de Integritate din cadrul FRF, Costin Negraru, a declarat că în ultimii doi ani şi jumătate au fost aproape 20 de sesizări în ceea ce priveşte meciuri trucate din România, fără a face precizarea dacă acestea erau din prima sau a doua divizie.

DNA a deschis dosar penal pe subiectul meciului Dinamo-Lazio, disputat în august 2007 în preliminariile Ligii Campionilor, în urma declaraţiilor care indică aranjarea meciului, apărute în ProSport.

În prima parte a lunii ianuarie, ProSport a demarat o anchetă jurnalistică sub numele "Dosarul Dinamo-Lazio", având la bază informaţii în exclusivitate despre partida decisivă pentru calificarea în grupele Champions League din sezonul 2007-2008. După ce în tur scorul fusese 1-1, partida decisivă a fost pierdută de Dinamo, la Bucureşti, cu 1-3, în condiţii care indică un aranjament al meciului, potrivit declaraţiilor obţinute de ProSport.

"Blaturile să făceau la Bucureşti, la hotelul unde stăteau oaspeţii. Cu puţină tocmeală, ieşea un preţ bun. La meciul cu Lazio, aranjamentul a fost făcut înainte de meci. La pauză, li s-a spus jucătorilor: «Băieţi, daţi-vă la o parte!» E posibil să fi fost şi o treabă la pariuri, să conducă Dinamo la pauză şi să câştige Lazio. Dinu şi Borcea au tratat cu Lotito de la Lazio. Preţul a fost vânzarea lui Radu Ştefan, care nu valora niciodată 4,5 milioane de euro. L-au luat ca pe o murătură, l-au antrenat apoi bine şi a ieşit din el un jucător bun", a dezvăluit pentru ProSport Vladimir Cohn, acţionar la Dinamo.

Întrebat dacă suma de transfer a lui Radu Ştefan a fost cea apărută în media, împrumut pe un milion de euro plus 3,5 milioane la transferul definitiv, antrenorul Mircea Rednic, care a stat pe banca lui Dinamo la meciul cu Lazio, a spus că valoarea tranzacţiei a fost mult mai mare: "Nu, nu, nu, n-a fost niciun împrumut. Au fost 7,2 milioane de euro. Vă spun eu sigur."

La doar două săptămâni după apariţia articolului, pe 27 ianuarie 2015, DNA a deschis dosar penal pe acest subiect, pornind de la faptele semnalate în materialul ProSport.

Cazul a intrat şi în atenţia forurilor de specialitate internaţionale. Imediat după apariţia articolului ProSport, oficiali ai Federaţiei Române de Fotbal anunţau că UEFA a deschis o anchetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici