SCANDALUL FIFA - Secretarul general Jerome Valcke a efectuat un transfer bancar de zece milioane de dolari, sumă bănuită că ar fi mită

Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a efectuat un transfer bancar de zece milioane de dolari către un alt oficial al forului mondial, Jack Warner, sumă fiind bănuită de justiţia americană că ar fi mită, informează presa internaţională, citând New York Times.

175 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL FIFA - Secretarul general Jerome Valcke a efectuat un transfer bancar de zece milioane de dolari, sumă bănuită că ar fi mită

Jerome Valcke (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

Publicaţia americană a scris, luni, că secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a transferat zece milioane de dolari în conturi administrate de vicepreşedintele organizaţiei, Jack Warner, pus sub acuzare în dosarul de corupţie în care sunt anchetaţi mai mulţi înalţi demnitari ai federaţiei internaţionale.

FIFA a recunoscut, marţi, că a efectuat un virament de zece milioane de dolari, "în cadrul dezvoltării fotbalului din Caraibe", dar a asigurat că "nici secretarul general Jerome Valcke şi nici un alt oficial nu sunt implicaţi" în acest proiect.

"În 2007, în cadrul Cupei Mondiale din 2010, din Africa de Sud, Guvernul sud-african a aprobat un proiect de zece mlioane de dolari pentru a ajuta diaspora africană din Caraibe", a anunţat FIFA, într-un comunicat, precizând că această sumă provenea de la Comitetul de Organizare al CM.

"Plata de zece milioane de dolari a fost autorizată de preşedintele comisiei de finanţe şi executată în conformitate cu regulamentele FIFA. Nici secretarul general, Jérôme Valcke, nici un alt înalt responsabil al FIFA nu au fost vizaţi de iniţerea, aprobarea sau punerea în aplicare a acestui proiect", a adăugat forul mondial.

FIFA se confruntă cu un scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului.

Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, săptămâna, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi José Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici