Sprintera belarusă Krystsina Tsimanouskaya nu va mai zbura în Polonia din cauza unor probleme de securitate. Unde va ajunge atleta

Sprintera belarusă Krystsina Tsimanouskaya a părăsit miercuri Tokyo la bordul unui zbor spre Viena, la mai puţin de 72 de ore după ce a refuzat să se întoarcă acasă cu echipa sa, relatează Reuters.

3441 afișări
Imaginea articolului Sprintera belarusă Krystsina Tsimanouskaya nu va mai zbura în Polonia din cauza unor probleme de securitate. Unde va ajunge atleta

Sprintera belarusă Krystsina Tsimanouskaya nu va mai zbura în Polonia din cauza unor probleme de securitate. Unde va ajunge atleta

După ce a petrecut două nopţi în ambasada Poloniei, tânăra de 24 de ani a urcat în avionul de pe aeroportul Narita îmbrăcată în blugi albaştri, o bluză albastră şi ochelari de soare pe care scria "I RUN CLEAN" (Alerg curat n.r.).

Sprintera a provocat duminică un incident diplomatic, atunci când a declarat că antrenorii ei au vrut să îi întrerupă şederea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cerându-i să îşi facă bagajele în satul olimpic şi ducându-o la aeroport, împotriva dorinţei sale, deoarece i-a criticat public.

Ea a refuzat să se îmbarce în avion şi a cerut protecţia poliţiei japoneze.

Tsimanouskaya trebuia să se îmbarce miercuri la bordul unui zbor spre Varşovia, după ce guvernul polonez i-a oferit o viză umanitară. În schimb, ea a plecat cu un zbor al companiei Austrian Airlines programat să aterizeze la Viena la ora locală 16:05 (14:05 GMT).

Ea va pleca spre Polonia în cursul serii, a declarat un membru al comunităţii belaruse, aflat în contact cu Tsimanouskaya, care a mai spus că diplomaţii i-au spus că i-au schimbat zborul din cauza unor probleme de securitate. Sursa nu a precizat care sunt aceste îngrijorări, iar Reuters precizează că nu le-a putut verifica în mod independent.

Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Marcin Przydacz, a confirmat că atleta se află în continuare în grija serviciilor diplomatice poloneze, dar nu a precizat unde va ateriza în cele din urmă.

"Doamna Krystsina Tsimanouskaya se află în grija serviciilor diplomatice poloneze", a declarat Przydacz într-un mesaj text, citat de Reuters. "Aşa cum am indicat de mai multe ori, din motive de siguranţă, nu oferim detalii despre ruta de zbor".

Ministerul austriac de Externe a confirmat că aceasta se afla în zborul spre Viena, dar a refuzat să comenteze cu privire la destinaţia sa finală.

Cu câteva ore mai devreme, la Tokyo, un purtător de cuvânt al aeroportului Narita, Kazunori Hashimoto, le-a spus jurnaliştilor care o aşteptau pe Tsimanouskaya să se îmbarce în zborul spre Varşovia, la poarta 31, că atleta a schimbat ruta.

"Nu se va îmbarca în zborul pentru Polonia", a declarat Hashimoto. "Adică, la bord se află un reporter Reuters care spune că vrea să o intervieveze. Aşa că zborul pe care ea îl va lua a fost schimbat".

"Doi dintre reporterii noştri s-au îmbarcat miercuri de la Tokyo pe zborul cu destinaţia Varşovia cu scopul de a documenta sosirea lui Tsimanouskaya în Polonia", a precizat purtătorul de cuvânt al agenţiei de presă Reuters, care a mai spus că se încearcă să stabilească dacă acest lucru a jucat vreun rol în decizia ca Tsimanouskaya să nu se îmbarce în zborul spre Varşovia.

Comitetul Internaţional Olimpic a declarat miercuri că a primit un raport din partea echipei din Belarus, după ce a început o anchetă privind afirmaţiile lui Tsimanouskaya că a fost îndepărtată din satul olimpic.

"CIO deschide o comisie disciplinară pentru a stabili faptele în acest caz şi pentru a-i audia pe cei doi oficiali - Artur Shumak şi Yuri Moisevich - care ar fi fost implicaţi în acest incident", a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

Comitetul Naţional Olimpic (CNO) din Belarus nu a răspuns miercuri la solicitare de a da detalii. Anterior, CNO a declarat că antrenorii au decis să o retragă pe Tsimanouskaya de la Jocurile Olimpice la sfatul medicilor cu privire la "starea ei emoţională şi psihologică".

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat regimul preşedintelui belarus Alexander Lukaşenko de "represiune transnaţională" intolerabilă în această chestiune.

Incidentul a atras atenţia asupra Belarusului, unde poliţia a reprimat disidenţa în urma unui val de proteste declanşat de alegerile de anul trecut, despre care opoziţia spune că au fost fraudate pentru a-l menţine pe Lukaşenko la putere.

Autorităţile belaruse i-au caracterizat pe protestatarii antiguvernamentali drept criminali sau revoluţionari violenţi susţinuţi de Occident şi au descris acţiunile propriilor agenţii de aplicare a legii ca fiind adecvate şi necesare.

Vitaly Shishov, un activist belarus care trăia în exil în Ucraina, a fost găsit spânzurat într-un parc din apropierea casei sale din Kiev, marţi dimineaţa devreme, iar poliţia ucraineană a lansat o anchetă pentru crimă. Acesta conducea o organizaţie care îi ajută pe cetăţenii belaruşi care se refugiază din faţa persecuţiilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici