Tenismenul Andy Murray: Sunt foarte mândru. Să fii primul jucător al lumii este foarte, foarte greu

Tenismenul britanic Andy Murray a declarat sâmbătă faptul că este extrem de mândru să ocupe prima poziţie în clasamentul mondial ATP, într-o eră în care jucători precum Roger Federer, Rafael Nadal şi Novak Djokovic au dominat acest sport, notează BBC.

1042 afișări
Imaginea articolului Tenismenul Andy Murray: Sunt foarte mândru. Să fii primul jucător al lumii este foarte, foarte greu

Andy Murray: Sunt foarte mândru. Să fii primul jucător al lumii este foarte, foarte greu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Sâmbătă, Andy Murray a profitat de retragerea canadianului Milos Raonic (poziţia 5 ATP), cauzată de o accidentare la piciorul drept, şi s-a calificat în semifinalele turneului de Masters Series de la Paris, performanţă sinonimă cu obţinerea primei poziţii ATP, o premieră în cariera britanicului. Murray îl va devansa pe sârbul Novak Djokovic, care a fost liderul clasamentului timp de 122 de săptămâni.

De luni, Murray (29 de ani) va fi primul jucător din Marea Britanie lider în clasamentul mondial la simplu, de la introducerea ierarhiei computerizate în 1973. Totodată, Andy va fi al doilea cel mai în vârstă lider ATP în premieră, după John Newcombe în 1974 (30 de ani şi 11 zile). Murray deţine şi recordul pentru cea mai lungă perioadă de timp între ocuparea poziţiei secunde ATP (pentru prima dată) şi clasarea pe primul loc în lume: şapte ani şi două luni.

"Este satisfacţia supremă pentru mine. A fost o realizare greu de atins pe durata carierei, întrucât am avut adversari foarte buni în fruntea clasamentului. Este foarte, foarte greu să fii primul jucător al lumii. Roger Federer, Rafael Nadal şi Novak Djokovic sunt trei dintre cei mai buni tenismeni din istorie.

Am simţit că vreau să mă lupt pentru prima poziţie ATP, nu de câteva săptămâni. Sunt 12 luni de muncă la baza acestei performanţe. A fost o atmosferă ciudată în jurul meu în ultimele zile...cu toate discuţiile şi scenariile din presă. Totodată, este puţin nefericit faptul că s-a întâmplat în felul acesta. Aş fi dorit să joc azi, dar Milos avea probleme serioase.

La un moment dat, am fost atât de în urmă în privinţa punctelor şi a meciurilor pe care trebuia să le câştig. Ultimele luni au fost senzaţionale pentru mine. Nu m-am aşteptat deloc la această performanţă, mai ales după Openul Franţei, când eram demoralizat. Dar lucrurile se pot schimba foarte rapid în sport. Tenisul este un sport puţin ciudat. Djokovic a pierdut ieri împotriva unui jucător pe care îl învinsese de 14 ori la rând.

Acum că sunt pe primul loc, trebuie să-mi stabilesc noi obiective, să găsesc următorul lucru care mă va motiva pentru a deveni şi mai bun", a declarat Murray pentru BBC.

Judy Murray, mama lui Andy şi fost căpitan de Fed Cup al Marii Britanii, a declarat: "Cred că este o recompensă pentru perseverenţa, răbdarea şi puterea sa, pentru că este un adevărat luptător. Oamenii care urmăresc meciurile la televizor nu ştiu cât de mult trebuie să munceşti pentru a deveni un jucător la cel mai înalt nivel. Ştiu mai bine decât oricine cât de mult a lucrat să-şi îmbunătăţească jocul în ultimii ani".

Jamie Delgado, unul dintre antrenorii lui Andy Murray, a vorbit de asemenea despre această performanţă a britanicului: "Au fost câteva lacrimi de bucurie şi o îmbrăţişare puternică atunci când a fost sigur...a fost şi puţin şocant pentru că nu ne aşteptam. Este incredibil, a fost un an fabulos. Prin martie-aprilie, Andy pierduse destul de mult din încredere şi din motivaţie, pentru că era mult în spatele lui Djokovic. Numărul 1 ATP nu era un obiectiv imediat, dar faptul că s-a întâmplat acum ne-a adus o bucurie imensă. De fiecare când urci în clasament este îmbucurător, dar să închei anul aşa este ceva special, aşa că acesta este următorul obiectiv al nostru".

Andy Murray a avut un an senzaţional, cu 11 finale în 12 turnee şi un record personal de 73 de victorii. Britanicul a câştigat şapte turnee în 2016: Roma-zgură, Queen's-iarbă, Wimbledon-iarbă, Jocurile Olimpice-hard, Beijing-hard, Shanghai-hard, Viena-sală.

Duminică, britanicul va juca pentru cel de-al optulea trofeu, înfruntându-l pe americanul John Isner (27 ATP) în finala de la Paris. În semifinale, Isner l-a învins pe Marin Cilic, scor 6-4, 6-3.

În perioada 13-20 noiembrie, Andy Murray va participa la Turneul Campionilor de la Londra, alături de Novak Djokovic, Stan Wawrinka, Kei Nishikori, Milos Raonic, Gael Monfils, Marin Cilic şi Dominic Thiem.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici