Un Paris 2024 istoric: Paritate totală de gen fără precedent

Cu ocazia zilei de 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii, Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat o importantă realizare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. CIO susţine că va exista un număr egal de sportivi de sex masculin şi feminin, o paritate totală între sexe, relatează insidethegames.

722 afișări
Imaginea articolului Un Paris 2024 istoric: Paritate totală de gen fără precedent

Un Paris 2024 istoric: Paritate totală de gen fără precedent

Angajamentul CIO în favoarea egalităţii de gen a dus la o creştere constantă a numărului de atlete la Jocurile Olimpice de la an la an. Începând de la doar 2,2 % la Paris 1900, unde femeile au concurat pentru prima dată la Jocurile Olimpice, acesta a crescut în mod constant, ajungând la 48 % la Tokyo 2020, marcând un progres semnificativ.

Paris 1900 a făcut istorie şi, 124 de ani mai târziu, Paris 2024 va face din nou istorie. Au existat totuşi două momente în care participarea femeilor a scăzut considerabil: St. Louis 1904 (0,9 la sută participare feminină) şi Berlin 1936 (8,4 la sută). După aceea, femeile din sport au continuat să lupte şi să îşi demonstreze valoarea şi efortul în fiecare disciplină până la participarea egală din acest an.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a declarat: "Suntem pe punctul de a sărbători unul dintre cele mai importante momente din istoria femeilor la Jocurile Olimpice şi în sport în general".

"Aşteptăm cu nerăbdare Paris 2024, unde vom vedea rezultatele eforturilor enorme depuse de Mişcarea Olimpică şi de femeile deschizătoare de drumuri prinzând viaţă. Aceasta este contribuţia noastră la o lume mai echitabilă din punctul de vedere al egalităţii de gen", a adăugat preşedintele Bach.

Eforturile de colaborare cu federaţiile sportive internaţionale (FI) şi comitetele olimpice naţionale (CON) au condus la diverse iniţiative care asigură şanse egale de participare la Jocurile Olimpice atât pentru atleţii de sex feminin, cât şi pentru cei de sex masculin.

Programul sportiv de la Paris prezintă un echilibru mai mare între sexe, 28 din cele 32 de sporturi atingând egalitatea deplină între sexe. Distribuţia evenimentelor cu medalii este, de asemenea, mai echitabilă, cu 152 de evenimente pentru femei, 157 pentru bărbaţi şi 20 de evenimente mixte în programul pentru Paris 2024. Ambele sunt exemple de iniţiative ale FI şi ale CNO-urilor.

Serviciile de radiodifuziune olimpică îşi propun de asemenea să "fie un exemplu pentru întreaga industrie", după cum a declarat directorul general Yiannis Exarchos. Aceştia intenţionează să angajeze în jur de 35 de comentatoare din 92 de posturi totale până la Jocurile Olimpice, marcând o creştere de 80% faţă de Tokyo 2020 şi de 200% faţă de Rio 2016. De asemenea, două treimi din cei 42 de manageri de locaţii de difuzarecvor fi femei, iar Centrul de operaţiuni de difuzare al IBC va avea o proporţie de 50/50 între femei şi bărbaţi.

CIO a pus în aplicare măsuri semnificative pentru a spori prezenţa femeilor la Jocurile Olimpice. Începând cu Tokyo 2020, echipele sunt îndemnate să selecteze o femeie şi un bărbat care să poarte împreună steagul în timpul ceremoniei de deschidere. De asemenea, încurajează toate CNO-urile să se asigure că delegaţiile lor includ cel puţin o femeie şi un bărbat atlet.

De asemenea, pentru prima dată, maratonul feminin este programat în ziua următoare evenimentului masculin şi va marca încheierea programului de atletism la 11 august, ceea ce coincide cu ceremonia de închidere. În mod tradiţional, maratonul masculin a avut loc în acest fel.

Mai multe iniţiative conduse de CIO sunt active în prezent şi vor persista în diminuarea diferenţelor de gen pentru toate femeile. Atât CIO, cât şi Mişcarea Olimpică rămân ferme în dedicarea lor de a promova o lume mai echilibrată din punct de vedere al genului prin puterea sportului.

"Angajamentul nostru de a promova egalitatea de gen nu se încheie la Paris. Vom continua să deschidem căi pentru femei şi să lucrăm cu părţile noastre interesate, încurajându-le să ia măsurile necesare pentru a avansa egalitatea de gen în domeniile lor de responsabilitate. CIO va continua să deschidă calea şi să folosească puterea sportului pentru a contribui la o societate mai egală şi mai incluzivă", a conchis Bach.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici