11 noi situri, desemnate arii speciale de conservare

11 situri de importanţă comunitară au fost desemnate arii speciale de conservare, a anunţat marţi, într-un comunicat, Ministerul Mediului. Conform acestuia, România are acum 222 de arii speciale de conservare.

270 afișări
Imaginea articolului 11 noi situri, desemnate arii speciale de conservare

Susa foto: Facebook/Ministerul Mediului-România

Ministerul Mediului anunţă că Hotărârea care vizează noile arii speciale de conservare a fost publicată în Monitorul Oficial.

Actul normativ are ca principal scop continuarea procesului de desemnare a ariilor speciale de conservare, prin adăugarea unui număr de 11 arii speciale de conservare, ca obligaţie a României în ceea ce priveşte implementarea unei directive a Consiliului European din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică.

Cele 11 noi arii speciale de conservare sunt: Cheile Lăpuşului, Comana, Corabia - Turnu Măgurele, Olteniţa - Mostiştea – Chiciu, Castanii comestibili de la Buia, Munţii Ciucului, Râul Târgului - Argeşel-Râuşor, Râul Târnava Mare între Copşa Mică şi Mihalţ, Târnava Mare între Odorheiu Secuiesc şi Vânători, Dealurile Strehaia - Bâtlanele, Pajiştile dintre Şeica Mare şi Veşeud.

Peste 200 de arii speciale de conservare

„România deţine una dintre cele mai bogate biodiversităţi din Europa şi este de datoria noastră să o protejăm şi să răspundem cerinţelor Strategiei pentru Biodiversitate a Uniunii Europene. Această bogăţie este, de asemenea, un motiv de mândrie. Astfel, lista ariilor speciale de conservare s-a îmbogăţit cu încă 11 situri şi conţine acum 222 de situri”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ministerul precizează că, în 2020, Comisia Europeană a declanşat împotriva României o procedură de infringement referitoare la punerea necorespunzătoare în aplicare a Directivei privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică.

„Procedura se află în prima etapă a fazei precontencioase (scrisoare de punere în întârziere), proiectul de act normativ reprezentând unul dintre instrumentele legale care are ca scop rezolvarea neconformităţilor sesizate de către Comisia Europeană”, arată reprezentanţii ministerului.

Conform acestora, documentaţia ştiinţifică aferentă celor 11 arii speciale de conservare, respectiv formularele standard ale ariilor speciale de conservare şi limitele aferente acestora, întrunesc cerinţele stabilite de către Comisia Europeană şi au fost avizate favorabil de Academia Română - Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, forul ştiinţific responsabil în acest domeniu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici