Accidentul navetei spaţiale SpaceShipTwo: Ancheta ar putea să dureze aproximativ un an - FOTO

Ancheta iniţiată pentru identificarea cauzelor care au determinat prăbuşirea navetei spaţiale SpaceShipTwo a companiei Virgin Galactic în deşertul Mojave din California ar putea să dureze aproximativ un an, a anunţat directorul Agenţiei americane pentru siguranţa transporturilor, citat de bbc.com.

320 afișări
Imaginea articolului Accidentul navetei spaţiale SpaceShipTwo: Ancheta ar putea să dureze aproximativ un an - FOTO

Accidentul navetei spaţiale SpaceShipTwo: Ancheta ar putea să dureze aproximativ un an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

 

Christopher Hart, directorul acestei agenţii americane, a declarat că Virgin Galactic va putea să organizeze în continuare zboruri de testare pe durata acestei anchete.

Naveta spaţială SpaceShipTwo a explodat vineri în timpul unui zbor de testare.

Unul dintre cei doi piloţi a murit, iar celălalt a suferit răni grave.

Miliardarul britanic Richard Branson, proprietarul grupului Virgin, a declarat că este hotărât să afle ce nu a funcţionat corect în timpul acelui zbor şi să tragă învăţămintele necesare din această tragedie.

Experţii de la US National Transportation Safety Board au încheiat prima zi de investigaţii şi vor continua să examineze probele de la faţa locului vreme de încă 4-7 zile, a precizat Christopher Hart.

Resturile navetei spaţiale sunt împrăştiate pe o suprafaţă cu un diametru de aproximativ opt kilometri.

Într-o conferinţă de presă, oficialul american a spus că acel zbor de testare a fost "bogat documentat", iar experţii chemaţi la locul accidentului vor trebui să parcurgă "un număr extensiv de date". Din acest motiv, "o investigaţie completă ar putea să dureze aproximativ 12 luni", a adăugat el.

Christopher Hart a dezvăluit că au existat şase camere video amplasate pe vehiculul spaţial, iar alte trei pe lansatorul ei, un avion denumit WhiteKnightTwo. Oficialul american nu a spus dacă aceste camere video au fost recuperate.

Lansatorul WhiteKnightTwo a aterizat cu succes.

Copilotul care a murit după ce SpaceShipTwo a explodat, la scurt timp după ce s-a desprins de WhiteKnightTwo, este Michael Alsbury, care avea vârsta de 39 de ani.

Pilotul care a supravieţuit accidentului este Peter Siebold, în vârstă de 43 de ani.

Scaled Composites, compania pentru care lucrau ambii piloţi, a dezvăluit faptul că Peter Siebold "este conştient şi comunică cu medicii şi familia".

Richard Branson s-a deplasat de urgenţă la Mojave Air and Space Port, unde naveta spaţială a fost construită. "Nimeni nu subestimează riscurile care există în industria turismului spaţial", a declarat miliardarul britanic.

Compania Virgin Galactic spera să lanseze în 2015 primele zboruri comerciale ale "taxiurilor spaţiale" pe care le produce. Compania a primit deja peste 700 de cereri de rezervare - inclusiv din partea unor vedete - de la persoane care vor să călătorească în spaţiu, la bordul acestor taxiuri spaţiale, pentru care vor plăti 250.000 de dolari.

Miliaradul Richard Branson a spus, la scurt timp după tragedie, că programul spaţial al companiei sale va continua. El a repetat cu această ocazie faptul că se va afla la bordul primului zbor comercial cu taxiuri spaţiale produse de Virgin Galactic.

SpaceShipTwo efectua vineri primul ei zbor de testare din ultimele nouă luni şi s-a prăbuşit la scurt timp după ce a decolat din apropiere de oraşul Bakersfield din California.

Într-un comunicat de presă, grupul Virgin a spus că naveta SpaceShipTwo s-a confruntat cu "o anomalie severă" la câteva momente după ce s-a separat de lansatorul ei, un vehicul spaţial denumit WhiteKnightTwo.

Potrivit BBC, naveta spaţială funcţiona cu un nou tip de combustibil care nu a mai fost niciodată utilizat în timpul unui zbor spaţial, deşi a făcut obiectul unor teste îndelungate la sol.

Tragedia de vineri a reprezentat cel de-al doilea accident din această săptămână produs în Statele Unite în care a fost implicată o companie care activează în domeniul spaţial.

Marţi, vehiculul spaţial de tip cargo Antares, fără echipaj uman la bord, a explodat la puţin timp după ce a fost lansat de la o bază din statul american Virginia. Antares transporta echipamente şi provizii pentru echipajul aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici