Cât de des îţi schimbi aşternuturile? Bolile la care te expui din cauza cearşafurilor murdare

Un sondaj recent arată că aproape o cincime dintre britanici nu îşi schimbă aşternuturile nici măcar o dată pe lună, lucru care poate duce la apariţia astmului, la eczeme şi la sforăit, din cauza insectelor care sunt atrase de cearşafurile murdare.

4387 afișări
Imaginea articolului Cât de des îţi schimbi aşternuturile? Bolile la care te expui din cauza cearşafurilor murdare

Cât de des îţi schimbi aşternuturile? Bolile la care te expui din cauza cearşafurilor murdare (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui sondaj efectuat pe 2000 de cetăţeni britanici sub autorizarea companiei producătoare de mobilă Dunelm Mill, 40 la sută dintre aceştia schimbă aşternuturile de pat o dată pe săptămână, 36 la sută, de două ori pe lună, iar 17 la sută dintre participanţi au spus că le schimbă doar o dată pe lună sau mai rar.

Totodată, există şi persoane, în proporţie de 1 la sută, care schimbă aşternuturile numai o dată pe an, în timp ce 3 la sută au spus că nu au idee cât de des se ocupă de acest aspect, scrie Daily Mail.

Aceeaşi cercetare, conform căreia mai mult de jumătate dintre britanici dorm în aşternuturi murdare, arată că, dintre cele două sexe, femeile sunt cele mai neglijente când vine vorba de igiena din dormitor.

Astfel, mai mult de jumătate dintre acestea nu îşi curăţă cearşafurile săptămânal, dintre care 12 la sută îşi schimbă aşternuturile o dată pe lună şi 1 la sută admit că nu le schimbă niciodată. Pe de altă parte, 40 la sută dintre bărbaţi au spus că se ocupă săptămânal de schimbarea aşternuturilor, iar 8 la sută, chiar mai des.

Păstrarea aşternuturilor murdare pentru mai mult de două săptămâni, avertizează specialiştii, presupune o mulţime de riscuri pentru sănătate, precum astmul, rinita şi eczema.

"Păstrarea unei igiene corecte în dormitor când vine vorba de schimbarea aşternuturilor înseamnă mult mai mult decât simpla lor împrospătare", explică Dr Adam Fox, un alergolog pediatric de la un spital important din Londra, precizând că timpul pe care îl petrecem dormind, acesta ajungând la aproximativ o treime din viaţă, se reflectă în reziduurile de natură organică pe care le lăsăm printre cearşafuri.

"Corpurile noastre emană milioane de celule ale pielii în fiecare zi, dintre care multe se desprind în timpul somnului şi se depozitează în pat", continuă Dr Fox. Alături de celulele din piele, corpurile noastre secretă şi fluide, transpiraţie şi uleiuri în timpul unui somn îndelungat."

Problema principală ridicată de depozitarea acestor celule este că reprezintă o atracţie pentru ploşniţe.

În timp ce ploşniţele sunt destul de inofensive, explică în continuare doctorul, resturile creaturilor microscopice conţin alergeni care pot cauza complicaţii de sănătate. Dacă sunt inhalaţi, aceşti alergeni pot provoca astm şi rinită şi chiar înrăutăţi eczema.

Ca măsură împotriva efectelor provocate de ploşniţe, ar trebui să facem o prioritate din spălarea cearşafurilor o dată pe săptămână, la o temperatură a apei de 60 de grade.

Cercetarea a scos în evidenţă şi nivelul de curăţenie al Marii Britanii în funcţie de regiuni. Scoţienii şi cei din nord-vest au reieşit ca fiind cei mai atenţi cu schimbarea aşternuturilor, în timp ce locuitorii din sud-est s-au situat în cealaltă extremă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici