Charles Kao, Willard Boyle şi George Smith, laureaţii Nobel pentru fizică pe 2009 - VIDEO

Premiul Nobel pentru fizică pe 2009 a fost decernat, marţi, cercetătorilor Charles K. Kao, Willard S. Boyle şi George E. Smith, consideraţi părinţii fibrelor optice şi ai imagisticii digitale, informează nobelprize.org.

183 afișări
Imaginea articolului Charles Kao, Willard Boyle şi George Smith, laureaţii Nobel pentru fizică pe 2009 - VIDEO

Charles Kao, Willard Boyle şi George Smith, laureaţii Nobel pentru fizică pe 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Charles K. Kao (China, Marea Britanie), Willard S. Boyle (SUA) şi George E. Smith (SUA) au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru descoperirile uimitoare în domeniul transmiterii luminii prin fibre optice, respectiv pentru inventarea senzorului CCD (charge coupled device).

Senzorul CCD este un dispozitiv folosit pentru înregistrarea imaginilor - aparate foto, camere video digitale -, alcătuit dintr-un circuit integrat ce conţine o reţea de conductori legaţi în serie sau în paralel. Caracteristica acestui senzor este că informaţia luminoasă transformată în impulsuri electrice este transferată pe suprafaţa senzorului şi citită la colţul cel mai apropiat. Un dispozitiv ADC (analog to digital converter) transformă apoi informaţia analogă a fiecărui pixel într-o valoare digitală, prin măsurarea intensităţii sarcinii. Rezultatul acestui proces este o imagine foarte precisă, cu un nivel scăzut de zgomot şi o rezoluţie mare, care creşte direct proporţional cu mărimea senzorului. Un alt avantaj al senzorilor CCD ar fi vechimea lor, având o "maturitate" mai mare faţă de omologul lui, CMOS.

Charles Kuen Kao, născut în Shanghai, pe 4 noiembrie 1933, este un inginer considerat un adevărat pionier în folosirea fibrelor optice în telecomunicaţii. El a primit premiul Nobel pentru că a demonstrat că pierderile mari de semnal de-a lungul fibrelor optice actuale provin mai degrabă de la impurităţile din sticlă decât din tehnologia în sine.

Willard S. Boyle, născut în Canada, pe 19 august 1924, este un fizician de renume, practician în Laboratoarele Bell, colaborator la programul spaţial Apollo şi inventator al circuitelor integrate. Boyle şi George E. Smith, colegul său din Laboratoarele Bell, au inventat senzorul CCD.

Video Stirileprotv.ro

În 2008, premiul Nobel pentru fizică a revenit cercetătorului american Yoichiro Nambu, pentru descoperirea mecanismului de distrugere spontană a simetriei în fizica subatomică, şi cercetătorilor japonezi Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa, pentru descoperirea originii distrugerii simetriei care dovedeşte existenţa a cel puţin trei familii de quarcuri în natură.

Sezonul premiilor Nobel pe 2009 a debutat luni, când cercetătorii americani Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider şi Jack W. Szostak au fost recompensaţi cu premiul pentru medicină, pentru descoperirile lor asupra telomerazei, o enzimă care protejează cromozomii împotriva îmbătrânirii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici