Consiliul ESO a aprobat construirea telescopului european de mari dimensiuni E-ELT

Consiliul Observatorului Austral European (European Southern Observatory, ESO) a aprobat demararea construirii, în Chile, a telescopului optic European Extremely Large Telescope (E-ELT), a anunţat, joi, ESO.

238 afișări
Imaginea articolului Consiliul ESO a aprobat construirea telescopului european de mari dimensiuni E-ELT

Consiliul ESO a aprobat construirea telescopului european de mari dimensiuni E-ELT (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noul telescop optic va fi "cel mai mare ochi al lumii îndreptat către cer", potrivit site-ului ESO, o organizaţie susţinută de 15 ţări europene şi de Brazilia.

"Decizia Consiliului înseamnă că faza de construire a telescopului poate demara: industriile implicate în construcţia E-ELT au la dispoziţie finanţarea necesară şi pot începe lucrul potrivit planului stabilit", a declarat Tim de Zeeuw, director general al ESO, potrivit unui comunicat.

Construcţia E-ELT, în deşertul Atacama din Chile, va avea loc în două faze.

Prima etapă beneficiază de fonduri de aproape un miliard de euro. Banii vor acoperi costurile de construire a unui telescop funcţional integral şi a unei serii de instrumente puternice.

În acest stadiu, 10% din costul total al proiectului au fost reportate celei de-a doua etape.

Primele observaţii vor putea fi făcute cu ajutorul E-ELT peste zece ani.

Acest telescop, cu un diametru de 39 de metri, operează în spectrul luminii vizibile şi în cel infraroşu.

E-ELT va cerceta cerul de pe vârful Cerro Armazones, la circa 20 de kilometri de Cerro Paranal, care găzduieşte instrumentul VLT (Very Large Telescope, Telescop foarte mare, n.r.) al ESO.

Noul instrument "va face posibile descoperiri fără precedent în domeniul exoplanetelor, al compoziţiei Sistemului Solar, al galaxiilor apropiate şi Universului îndepărtat", potrivit ESO, al cărui sediu se află la Garching, în apropiere de Munchen, în Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici