Curs de fizică, susţinut de o profesoară din spaţiu - VIDEO, FOTO

O astronaută chineză aflată pe orbita terestră a realizat, joi, o serie de lucrări practice de fizică, transmise în direct pentru sute de milioane de elevi şi telespectatori, o veritabilă performanţă, care demonstrează încă o dată ambiţiile pe care China le are în sectorul spaţial.

239 afișări
Imaginea articolului Curs de fizică, susţinut de o profesoară din spaţiu - VIDEO, FOTO

Curs de fizică, susţinut de o profesoară din spaţiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În faţa unui mare drapel naţional, Wang Yaping, cea de-a doua femeie trimisă în spaţiu de autorităţile de la Beijing, a efectuat, zâmbind, o serie de mici experimente didactice, care au demonstrat legile fizice care se aplică în condiţii de imponderabilitate, în special cu o picătură de apă şi un titirez, care păreau că plutesc în spaţiu.

Purtând un costum albastru, Wang Yaping, fost pilot cu gradul de maior în aviaţia chineză, se afla în habitaclul din modulul Tiangong 1 ("Palatul celest"), la o altitudine de peste 300 de kilometri deasupra Terrei.

Ceilalţi doi membri ai echipajului acestei misiuni Shenzhou X, generalul Nie Haisheng şi colonelul Zhang Xiaoguang, au filmat acest curs de fizică. Peste 60 de milioane de elevi şi profesori chinezi au urmărit acest curs inedit.

Evenimentul a fost prezentat în direct într-o emisiune difuzată de televiziunea de stat chineză şi a inclus un joc de tipul "întrebări-răspunsuri" la care au participat astronauta chineză şi elevii unui liceu din Beijing.

"Aţi văzut deşeuri în spaţiu?", a întrebat unul dintre elevi. "Nu am văzut, dar există destul de multe", a răspuns Wang Yaping.

Misiunea Shenzhou X este o etapă importantă a programului spaţial chinez, care vizează construirea unei staţii spaţiale locuibilă în permanenţă şi care ar putea fi inaugurată în jurul anului 2020. Aceasta este cea mai lungă misiune cu echipaj uman la bord din istoria Chinei. Echipajul chinez va rămâne 15 zile pe orbita Terrei.

Avansând cu paşi mari în domeniul programelor spaţiale, China a răspuns în ultimii ani unor provocări tehnice tot mai complexe şi începe să recupereze întârzierile acumulate în domeniul spaţial în faţa Rusiei şi a Statelor Unite.

China este în paralel angajată şi în cursa pentru "recucerirea" Lunii, dorind să devină prima ţară asiatică ai cărei astronauţi vor păşi pe satelitul natural al Terrei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici