Cuţitul chirurgical "inteligent" detectează cancerul uterin "în câteva secunde”

  • Oamenii de ştiinţă au demonstrat că un cuţit chirurgical inteligent, care taie prin ţesuturi canceroase, poate diagnostica "în mod fiabil" cancerul uterin "în câteva secunde".
  • „Rezultatele sunt extrem de încurajatoare şi sugerează că iKnife ar putea fi utilizat în clinică pentru a oferi un diagnostic la punctul de îngrijire”.
  • Cercetarea, publicată în revista Cancers, ar trebui să reducă la minimum întârzierile actuale ale femeilor care aşteaptă un diagnostic de cancer uterin în urma analizei mostrelor de ţesut în laboratoare.
2354 afișări
Imaginea articolului Cuţitul chirurgical "inteligent" detectează cancerul uterin "în câteva secunde”

Sursa foto: Twitter

Dispozitivul, iKnife, s-a dovedit în studii anterioare a fi un instrument revoluţionar în diagnosticarea diferitelor tipuri de cancer, care poate indica exact ce ţesut trebuie îndepărtat de la un pacient, reducând timpul de intervenţie chirurgicală şi necesitatea unor operaţii repetate.
 
Studiile anterioare au arătat că acest cuţit "smart", un tip de cuţit electrochirurgical utilizat pentru a tăia şi cauteriza vasele de sânge, poate identifica corect diferite tipuri de ţesuturi, inclusiv plămânii, colonul şi ficatul.
 
Cercetările au demonstrat că iKnife funcţionează prin aspirarea fumului din timpul cauterizării într-un spectrometru de masă, un dispozitiv care citeşte semnăturile chimice şi indică dacă ţesutul tăiat este canceros sau sănătos, potrivit Independent.
 
iKnife este un instrument emergent care utilizează metode electrochirurgicale standard pentru a genera aerosoli chirurgicali care sunt apoi interogaţi de un spectrometru de masă pentru a furniza semnături tisulare în timp real", au explicat în studiu oamenii de ştiinţă, inclusiv cei de la Imperial College London.
 
În cadrul noii cercetări, oamenii de ştiinţă au încercat să determine dacă iKnife poate identifica corect cancerul endometrial din probele de biopsie.
 
Cancerul endometrial este un cancer ginecologic frecvent, cu peste 120.000 de cazuri noi diagnosticate pe an numai în Uniunea Europeană, spun oamenii de ştiinţă.
 
Cercetătorii au evaluat aproximativ 150 de probe de endometru în cadrul acestui studiu şi au constatat că cuţitul inteligent a diagnosticat "în mod "fiabil" cancerul endometrial în câteva secunde, cu o acurateţe de diagnosticare de aproximativ 90%.
 
Aceste rezultate sunt extrem de încurajatoare şi sugerează că iKnife ar putea fi utilizat în clinică pentru a oferi un diagnostic la punctul de îngrijire", au precizat oamenii de ştiinţă, adăugând că instrumentul chirurgical poate deschide calea pentru "noi căi de diagnosticare".
 
Până în prezent, spun cercetătorii, analiza probelor de ţesut pentru diagnosticarea cancerului uterin poate "dura până la două săptămâni", întârzierile în tratament şi intervenţia chirurgicală definitivă dovedindu-se a avea un impact negativ asupra şanselor de supravieţuire.
 
Cu ajutorul iKnife, care s-a demonstrat că "discriminează cu precizie" între ţesutul normal şi cel canceros în diferite tumori, inclusiv în ţesuturi de colon, de sân, de col uterin şi ovarian, cercetătorii spun că se poate dezvolta o metodă rapidă de diagnosticare a cancerului de endometru la locul de îngrijire.
 
Aceştia spun că tehnologia cuţitului inteligent "are potenţialul de a accelera traseul pacientului, oferind un diagnostic la punctul de îngrijire pentru femeile cu suspiciune de cancer endometrial".
 
Aceasta distinge cu precizie ţesutul endometrial normal de cel malign pe baza diferenţelor dintre profilurile lor lipidomice. Sunt necesare studii suplimentare de mai mare amploare pentru a valida această tehnică şi pentru a-i îmbunătăţi performanţa de diagnosticare", au adăugat oamenii de ştiinţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici