Descoperire importantă pentru detectarea cancerului: Cum ar putea fi folosite ciocolata şi băuturile carbogazoase

Un studiu recent arată o metodă inedită prin care ar putea fi detectat cancerul, cu ajutorul ciocolatei şi al băuturilor carbogazoase.

7762 afișări
Imaginea articolului Descoperire importantă pentru detectarea cancerului: Cum ar putea fi folosite ciocolata şi băuturile carbogazoase

Descoperire importantă pentru detectarea cancerului: Cum ar putea fi folosite ciocolata şi băuturile carbogazoase (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ciocolata, băuturile carbogazoase şi alte preparate bogate în zaharuri ar putea fi utilizate în curând ca detectori ai cancerului, întrucât tumorile maligne consumă mai multă glucoză decât ţesuturile sănătoase.

Oamenii de ştiinţă au inventat o metodă care depistează consumul de glucoză din ţesuturi, folosind imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN), pentru a depista tumorile din organism, informează dailymail.co.uk.

Adaptând un dispozitiv RMN pentru a monitoriza consumul de glucoză din organism, cercetătorii de la University College din Londra (UCL) au descoperit că tumorile strălucesc mult mai intens în timpul acestui test, după ce pacientul a consumat un preparat bogat în zahăr.

Această tehnică reprezintă astfel o alternativă mai simplă şi mai sigură faţă de la tehnica standard radioactivă (de depistare a tumorilor, n.r.) şi ar putea fi disponibilă pe piaţă peste aproximativ 18 luni.

Din cauza radiaţiei, actuala metodă de scanare nu este recomandată în cazul femeilor însărcinate şi a copiilor şi este disponibilă doar într-un număr limitat de clinici medicale mari şi centre specializate.

În schimb, noua tehnică RMN de monitorizare a glucozei din ţesuturi reprezintă o metodă comună, care ar putea fi implementată în toate clinicile medicale, iar pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să călătorească pe distanţe mari în acest scop. Noua tehnică nu prezintă efecte secundare, va putea fi folosită în mod frecvent pentru ca medicii să afle dacă boala (cancerul) răspunde la tratamentul aplicat şi va contribui la personalizarea terapiei pentru fiecare pacient.

Fiind mai ieftină şi mai sigură, noua metodă oferă totodată rate de supravieţuire mai ridicate pentru bolnavii de cancer.

Studiul, coordonat de profesorul Mark Lythgoe de la Centre for Advances Biomedical Imaging (CABI) afiliat UCL, a fost publicat în revista Nature Medicine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici