O mumie de peste 200 de ani relevă informaţii inedite despre dezvoltarea unui anumit tip de cancer

O mumie din secolul al XVIII-lea, din Ungaria, îi poate ajuta pe cercetători să identifice modul în care se dezvoltă cancerul colorectal. Ei au aflat că boala nu a apărut ca rezultat al alimentaţiei pe care a avut-o de-a lungul vieţii persoana decedată, relatează Descoperă.

O mumie de peste 200 de ani relevă informaţii inedite despre dezvoltarea unui anumit tip de cancer

"Cancerul colorectal este una dintre cele mai grave probleme de sănătate cu care se confruntă omenirea în momentul de faţă. Dat fiind faptul că maladia are cauze genetice, noi am încercat să descoperim dacă, în trecut, ADN-ul uman prezenta mutaţia genei APC, cât de răspândită era această disfuncţie sau dacă avea aceeaşi formă pe care o are cea întâlnită astăzi", a declarat Rina Rosin-Arbesfeld, cercetătoare în cadrul Universităţii din Tel Aviv, Israel.

Mutaţia genei APC (Adenomatous Polyposis Coli) este asociată în momentul de faţă cu apariţia adenoamelor şi carcinoamelor la nivelul colonului şi a rectului. Oamenii de ştiinţă susţineau, până nu demult, că această disfuncţie este un rezultat al alimentaţiei nesănătoase pe care o au astăzi oamenii.

În cadrul proiectului de cercetare, specialiştii israelieni au efectuat analize pe 242 de mumii descoperite în anul 1994, în cripta bisericii dominicane din oraşul maghiar Vác. Cadavrele s-au conservat extrem de bine, datorită temperaturilor scăzute, a umidităţii şi presiunii constante a aerului din interiorul capelei subterane. Toţi cei depuşi aici au trăit în secolul al XVIII-lea şi aveau vârste cuprinse între 1 şi 65 de ani, potrivit Descoperă.

"Două dintre mumii prezentau disfuncţii naturale ale genei APC, însă, studiind ţesuturile unui alt cadavru, am descoperit mutaţia E1317Q, asociată cu predispoziţia la cancer colorectal. Prin urmare, am demonstrat că oamenii erau expuşi acestei boli chiar şi înainte de Era Industrială", a conchis Rina Rosin-Arbesfeld.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 0 comentarii
Taguri:
MUMIE ,
CANCER ,
COMENTARII

Nu exista comentarii

COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT