O nouă formă geometrică, descoperită în ultimii 400 de ani. Cum arată "poliedrul Goldberg" - FOTO

Matematicienii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au anunţat că au identificat o nouă formă geometrică, prima descoperită în ultimii 400 de ani, pe care au denumit-o "poliedrul Goldberg".

13824 afișări
Imaginea articolului O nouă formă geometrică, descoperită în ultimii 400 de ani. Cum arată "poliedrul Goldberg" - FOTO

O nouă formă geometrică, descoperită în ultimii 400 de ani (Imagine: Daily Mail)

Matematicienii din Grecia Antică, în special Platon, au clasificat formele solide cu multe mii de ani în urmă. De atunci, foarte puţine figuri geometrice "solide" au fost descoperite, iar ultima dintre ele a fost identificată în urmă cu 400 de ani, informează dailymail.co.uk.

Matematicienii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au anunţat că au identificat o a patra clasă de "poliedru convex echilateral", pe care au denumit-o "poliedrul Goldberg", inspirându-se din felul în care formele apar în mod natural în ochiul uman. Descoperirea lor ar putea conduce la identificarea unui număr infinit de forme solide complexe.

Primul tip de forme solide care a fost descoperit este cunoscut sub denumirea de "solidele lui Platon", care includ cubul, tetraedrul (o structură 3D alcătuită din patru feţe triunghiulare), octaedrul (structură 3 alcătuită din opt feţe triunghiulare), dodecaedrul (poliedru cu 12 feţe triunghiulare) şi icosaedrul (poliedru cu 20 de feţe triunghiulare şi 30 de muchii).

Toate aceste forme geometrice sunt destul de obişnuite şi apar în mod natural în mediul înconjurător.

Doar două alte tipuri de forme solide au fost identificate după ele: "solidele lui Arhimede", care includ icosaedrul trunchiat (un poliedru cu 32 de feţe), şi foarte complexele forme 3 denumite "solidele lui Kepler", descoperite în urmă cu 400 de ani, în rândul cărora se află poliedrul rombic.

Noua formă geometrică, care seamănă cu o minge de fotbal, are o structură ce a fost explicată prin metode matematice şi ar putea duce la descoperirea unui număr infinit de forme similare, se afirmă într-un articol publicat în revista The Conversation.

Stan Schein de la UCLA studia retina ochiului uman în momentul în care a fost intrigat de structura de poliedru a unei proteine denumite "clahrin", care transportă energie în celule şi în afara lor şi creează o mulţime de forme.

Profesorul american a obţinut şi o explicaţie matematică pentru această formă şi, în timp ce lucra la acest proiect, a citit o lucrare scrisă de Michael Goldberg, un matematician din secolul al XX-lea, care era convins că descoperise un nout set de forme geometrice - poliedre complexe alcătuite dintr-un amestec de pentagoane şi hexagoane.

Deşi Stan Schein nu credea că formele lui Goldberg erau poliedre perfecte, el considera însă că acestea reprezentau într-adevăr o nouă clasă de forme geometrice, pe care au denumit-o "poliedre Goldberg" în memoria matematicianului decedat.

Oamenii de ştiinţă sunt entuziasmaţi de această descoperire, întrucât noul poliedru are o structură similară cu aceea a virusurilor. Dacă cercetătorii reuşesc să descrie cu acurateţe geometria unui virus, precum cel al gripei, atunci ei pot să găsească metode mai bune pentru a-l combate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici