Femeile au început să consume alcool mai frecvent și în cantități mai mari, iar acest lucru se vede în tristele statistici din ultimii douăzeci de ani.
Un studiu publicat recent în revista medicală „Clinical Gastroenterology and Hepatology” arată că numărul deceselor asociate consumului de alcool în rândul femeilor s-a dublat între 1999 și 2020, iar decesele cauzate de hepatita alcoolică s-au triplat în aceeași perioadă.
Hepatita alcoolică include diverse forme de deterioare a ficatului, cauzate de consumul excesiv de alcool, de la inflamație în stadiu incipient până la ciroză (fibroză hepatică severă).
În primul rând, procentul mai mare de grăsime corporală și un conținut mai mic de apă determină o concentrație crescută de alcool în sânge, pe care ficatul trebuie s-o proceseze.
Apoi, femeile au, în mod natural, niveluri mai scăzute ale enzimei alcool-dehidrogenază, responsabilă cu metabolizarea alcoolului în organism, ceea ce, din nou, duce la o concentrație crescută a alcoolului în sânge.
Aceste diferențe fiziologice, combinat cu creșterea bruscă a consumului de alcool și a episoadelor de binge drinking (consum continuu de alcool), fac ca femeile să fie deosebit de vulnerabile la bolile asociate alcoolului.
„Istoric, existau diferențe între bărbați și femei în ceea ce privește frecvența consumului de alcool. Însă, practic, această diferență s-a estompat, iar raportul dintre consumul de alcool la bărbați și la femei este aproape de 1 la 1”, a declarat Sherry McKee, directoarea Programului Yale SCORE privind diferențele de gen în tulburările legate de consumul de alcool.
Schimbările în stilul de viață al femeilor au creat mai multe oportunități pentru consumul de alcool, a spus McKee.
Deși adulții tineri din prezent beau mai puțin comparativ cu generațiile anterioare, acum există mai multe femei decât bărbați în universități — iar mediul universitar este, în general, asociat cu un consum crescut de alcool, a explicat ea.
„Dacă adăugăm și faptul că femeile amână căsătoria și maternitatea, acest lucru le oferă mai mult spațiu pentru a continua să consume alcool și după terminarea facultății”, a mai spus McKee.
Consumul excesiv de alcool în rândul femeilor este cel mai frecvent la vârsta mijlocie, a declarat Katherine Keyes, profesoară de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Mailman din cadrul Universității Columbia.
Unii cercetători pun acest trend pe seama stresului sau a culturii de consum de alcool la birou, însă Keyes susține că principalul motiv pentru care femeile beau mai mult este distracția.
Ea a remarcat că vinul și băuturile spirtoase sunt frecvent promovate ca produse de lux sau metode de relaxare adresate femeilor.
Experții spun că o mai bună conștientizare a riscurilor pentru sănătate asociate consumului de alcool ar putea ajuta femeile să își reducă consumul.
„Nu înseamnă că fiecare persoană care consumă alcool în exces va dezvolta o boală hepatică. Însă știm că o parte dintre acestea — aproximativ 25–30% — ajung să o dezvolte”, a declarat Dr. Jessica Mellinger, medic principal la Henry Ford Health, un sistem de sănătate din statul Michigan.
Cu cât o persoană bea mai mult, a adăugat ea, cu atât este mai probabil să dezvolte o boală hepatică de orice fel.