Obama a dezvăluit un proiect de cercetare vizând descifrarea misterelor creierului uman

Preşedintele american Barack Obama a dezvăluit marţi un ambiţios proiect de cercetare vizând descifrarea misterelor creierului uman, un proiect ce ar urma să deschidă calea către tratamente pentru boli incurabile, ca maladia Alzheimer.

678 afișări
Imaginea articolului Obama a dezvăluit un proiect de cercetare vizând descifrarea misterelor creierului uman

Obama a dezvăluit un proiect de cercetare vizând descifrarea misterelor creierului uman (Imagine: Shutterstock)

Această iniţiativă, cu un buget de pornire în valoare de 100 de milioane de dolari propus în exerciţiul pe 2014 al preşedintelui, ar urma să ajute cercetătorii să descopere tratamente pentru vindecarea, eventual prevenirea, unor patologii ale creierului, ca maladiile Alzheimer sau Parkinson, sau îngrijirea unor traumatisme cerebrale şi tulburări de natură psihiatrică.

"Iniţiativa cu privire la (cercetarea) creierului va oferi cercetătorilor instrumentele de care au nevoie pentru a obţine o imagine a creierului în acţiune şi va permite să se înţeleagă mai bine cum gândim, învăţăm şi memorăm", a declarat preşedintele, subliniind că creierul uman "este în continuare un enorm mister ce rămâne să fie pătruns".

El a insistat asupra importanţei pentru creşterea economică şi competitivitatea ţării a investirii în cercetarea fundamentală, inclusiv în actualul context de restricţii bugetare.

"Fiecare dolar cheltuit în proiectul de descifrare a genomului uman ne-a adus înapoi 140 de dolari", a subliniat preşedintele, referindu-se la acest efort reuşit, în valoare de 3,8 miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani, lansat în 1990.

Acest nou proiect, intitulat "BRAIN" (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies) ar urma să accelereze dezvoltarea şi aplicarea unor noi tehnologii ce vor permite producerea de imagini dinamice ale interacţiunilor dintre celulele creierului şi reţelele neuronale la viteza gândului.

Aceste tehnologii vor deschide noi căi pentru explorarea modului în care creierul memorează, procesează, stochează şi găseşte vaste cantităţi de informaţii, oferind o nouă clarificare asupra legturilor complexe dintre funcţiile cerebrale şi comportament.

Preşedintele Obama a lansat un apel către firme, universităţi, fundaţii şi filantropi să se alăture acestei iniţiative care, în opinia sa, "necesită un efort important şi de durată".

- 100 de miliarde de neuroni

Mai multe grupuri private s-au angajat deja în acest proiect, alături de Institutele Naţionale americane pentru Sănătate (NIH), National Science Foundation şi Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), Agenţia de cercetare a Pentagonului.

Allen Institute, creat de miliardarul Paul Allen, cofondatorul Microsoft (60 de milioane de dolari pe an), Howard Hughes Medical Institute, cel mai mare institut privat de cercetare biomedicală fundamentală (60 de milioane de dolari), Salk Institute (28 de milioane de dolari) şi Fundaţia Kavli (4 milioane de dolari), vor aloca fonduri pentru cercetări legate de proiectul BRAIN.

Potrivit unor cercetători angajaţi în acest proiect citat de New York Times, este nevoie anual de cel puţin 300 de milioane de dolari din fonduri federale, adică trei miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani.

Congresul urmează să voteze asupra anvelopei de 100 de milioane de dolari solicitată de preşedinte.

În pofida progreselor înregistrate în decodarea funcţionării creierului, ştiinţa se află în continuare în beznă în faţa acestui organ cu o masă medie de 1,3 kilograme, dotat cu aproximativ 100 de miliarde de neuroni care produc milioane de miliarde de conexiuni sub forma unor semnale electrice sau chimice.

Însă nanotehnicienii şi neurologii cred că tehnologiile sunt capabile, de-acum, să furnizeze o înţelegere completă a creierului.

Într-o cercetare publicată în 2012 de revista Neuron, anumiţi cercetători propuneau "cartografierea" creierului prin utilizarea unor captatori de talia unei molecule, capabili să măsoare şi să înregistreze activităţile cerebrale la nivel celular.

Iniţiativa preşedintelui Obama este diferită de un proiect european, în valoare de un miliard de euro, anunţat la sfârşitul lui ianuarie şi condus de un grup elveţian, vizând producerea unui model de creier bazat pe o simulare pe un supercalculator care să utilizeze toate cercetările de până în prezent asupra funcţiilor cerebrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici