Premieră mondială. O ciupercă ucigaşă din plante a infectat un om

  • O ciupercă ucigaşă din plante a infectat un om şi a provocat simptome asemănătoare gripei, în ceea ce cercetătorii spun că este un caz în premieră mondială.
  • Chondrostereum purpureum provoacă boala frunzelor argintii în floră, cel mai frecvent la speciile de trandafiri.
  • Răspândită prin sporii transmişi prin aer, este denumită astfel deoarece transformă treptat frunzele în frunze argintii şi este adesea fatală.
  • Nu se ştia că poate infecta oamenii, dar medicii din India au raportat ceea ce ei cred că este primul caz din istorie.
1973 afișări
Imaginea articolului Premieră mondială. O ciupercă ucigaşă din plante a infectat un om

Sursa foto: Twitter

Pacientul a fost un bărbat de 61 de ani care a primit tratament la Spitalul de consultaţii Apollo Multispecialty Hospitals din Kolkata, după ce timp de trei luni a prezentat simptome precum tuse, oboseală, dificultăţi de înghiţire şi voce răguşită.
 
Spre deosebire de persoanele considerate cele mai expuse riscului de infecţii fungice, cum ar fi cele cu cancer, HIV, boli respiratorii şi transplanturi de organe, bărbatul nu avea antecedente de boli.
 
El era micolog de plante, ceea ce includea lucrul cu ciuperci şi diverse ciuperci de plante.

Cum a fost descoperită infecţia fungică

Scanările efectuate la spital au arătat că infecţia a provocat un abces paratraheal în gâtul bărbatului, obstrucţionându-i parţial căile respiratorii.
 
Medicii au drenat puroiul, iar bărbatului i-au fost prescrise medicamente antifungice zilnice timp de două luni.
 
Doi ani mai târziu, se spune că este "absolut bine" şi că infecţia nu a revenit.
 
Dar, scriind în revista Medical Mycology Case Reports, medicii care l-au tratat au declarat că cazul surprinzător al bărbatului "ridică întrebări serioase" cu privire la capacitatea agenţilor patogeni ai plantelor de a provoca boli la oameni şi animale sănătoase.
 
Dacă ciupercile pot scăpa de calea fagocitozei şi sunt capabile să eludeze sistemul imunitar al gazdei, atunci se pot stabili ca agenţi patogeni umani", au spus ei.

De ce sunt ciupercile capabile să infecteze oamenii?

Se estimează că există milioane de specii de ciuperci, iar noi cunoaştem doar aproximativ 150.000 dintre ele.
 
Cele câteva care pot infecta oamenii o fac pentru că pot face faţă temperaturii noastre corporale de 37 grade Celsius, iar medicii din India au reuşit, de asemenea, să cultive ciuperca într-un laborator la aceeaşi temperatură.
 
De asemenea, ciupercile au tendinţa de a afecta doar persoanele care sunt imunocompromise.
 
Profesorul Elaine Bignell, de la Centrul MRC pentru micologie medicală, a declarat pentru Sky News că bărbatul din cazul Kalkuta "ar putea avea un fel de imunodeficienţă genetică pe care nu o cunoaştem".
 
Acest pacient nu avea niciun factor de risc evident pentru boala fungică pe care ne-am aştepta în mod normal să o găsim", a spus ea.
 
Dar încă mai sunt întrebări de pus cu privire la predispoziţia sa, la acest organism şi la modul în care a devenit capabil să colonizeze undele aeriene. Nu putem exclude niciodată orice afecţiune necunoscută, în mod clar el studia ciuperca într-un fel de situaţie experimentală sau botanică. Este posibil ca el să fi fost expus cumva la un număr incredibil de mare de spori".
 
Profesorul Bignell a subliniat că nu există niciun motiv de alarmă, dar a adăugat: „Este un copil nou în cartier şi nu ştim prea multe despre el”.

Poate reprezenta o îngrijorare?

S-a temut că, pe măsură ce planeta se încălzeşte din cauza schimbărilor climatice, ciupercile cunoscute şi necunoscute ar putea apărea ca potenţiale ameninţări, deoarece învaţă să supravieţuiască pe o planetă mai fierbinte.
 
Profesorul Bignell a declarat că micologii vorbesc despre "posibilitatea agenţilor patogeni în aşteptare", cei care sunt prevalenţi în mediul înconjurător şi care ar putea provoca boli la oameni în condiţiile potrivite.
 
Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a întocmit o listă cu 19 agenţi patogeni de care se teme că ar putea deveni o ameninţare pentru sănătatea publică.
 
OMS a raportat, de asemenea, o creştere "semnificativă" a infecţiilor fungice în timpul pandemiei COVID.

Ciuperci cunoscute pentru a infecta oamenii

La începutul acestei luni, autorităţile americane au dezvăluit că una dintre aceste ciuperci, un tip de drojdie numit Candida auris sau C. auris, s-a răspândit rapid în unităţile sanitare.
 
Speciile de Candida se află la originea unor afecţiuni precum aftele şi erupţiile cutanate şi sunt, de asemenea, una dintre principalele cauze de infecţie a fluxului sanguin la pacienţii aflaţi la terapie intensivă.
 
O altă ciupercă cunoscută ca având impact asupra oamenilor este Cryptococcosis neoformans, care infectează plămânii şi creierul, provocând pneumonie şi meningită la pacienţii imunodeprimaţi.
 
Aceasta ucide peste 100.000 de persoane pe an în Africa subsahariană.
 
Iar Aspergillus fumigatus, un mucegai comun care este răspândit în mediul înconjurător în case şi în aer liber, poate provoca "boli pulmonare cronice şi acute" şi poate fi mortal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici