Video Roi de albine sau avioane? Cum arată o zi obişnuită de trafic aerian pe cerul Statelor Unite - VIDEO

Oamenii de ştiinţă de la Centrul ce cercetare Ames de la NASA au dezvoltat un program de simulare numit FACET, capabil să genereze modele pentru gestionarea traficului aerian, informează NASA.

791 afișări

FACET oferă o imagine completă a ceea ce se întâmplă pe cer. Programul poate arăta, pentru orice moment al zilei, miile de aeronave care roiesc în spaţiul aerian de deasupra Statelor Unite.

"Cu cât populaţia lumii creşte mai mult, cu atât spaţiul aerian va fi din ce în ce mai aglomerat", a susţine Banavar Sridhar, cercetător principal la NASA pentru sisteme de transport aerian.

"FACET ajută cercetătorii să găsească modalităţi mai eficiente de gestionare a traficului aerian şi să stabilească rute cu cel mai mic impact asupra mediului, economisind combustibil şi reducând emisiile", a adăugat Banavar Sridhar.

Un lucru foarte important este faptul că programul nu are nevoie de supercomputere pentru a rula, chiar şi în momente de criză, când primeşte datele de la mii de planuri de zbor. Software-ul poate rula pe un singur calculator, ceea ce este un mare pas înainte pentru cercetători.

FACET utilizează informaţii despre tipuri şi profiluri de avioane, caracteristici ale spaţiului aerian, informaţii meteo şi orare de zbor pentru a crea modele de traiectorii la decolare, croazieră şi aterizare pentru fiecare tip de aeronavă.

O interfaţă grafică afişează modelele de trafic aerian în două şi trei dimensiuni, în condiţii diferite de trafic, pentru o regiune anume sau pentru întregul spaţiu aerian al SUA.

Programul a devenit un instrument valoros pentru dispecerii de trafic aerian de la Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) şi de la companiile comerciale aeriene. Ei folosesc programul pentru a face planificări în timp real prin combinarea datelor de trafic aerian de la sistemele radar şi a datelor meteo, creând o imagine a ceea ce se întâmplă în aer.

Cu aceste informaţii, operatorii pot face modificări ale rutelor de zbor în zonele foarte aglomerate pentru menţinerea siguranţei şi minimalizarea întârzierilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici