Sonda spaţială americană Dawn va ajunge vineri lângă planeta pitică Ceres - FOTO

Sonda spaţială americană Dawn va ajunge vineri lângă planeta pitică Ceres, în jurul căreia se va plasa pe o orbită care îi va permite să efectueze o serie de analize ştiinţifice, cu scopul de a descifra secretele care înconjoară acest corp ceresc, informează fr.news.yahoo.com.

291 afișări
Imaginea articolului Sonda spaţială americană Dawn va ajunge vineri lângă planeta pitică Ceres - FOTO

Planeta pitică Ceres, fotografiată de sonda spaţială Dawn, pe 1 martie 2015, de la o distanţă de circa 48.000 de kilometri (Imagine: NASA)

Aceste observaţii ar putea să aducă oamenilor de ştiinţă o serie de informaţii preţioase despre felul în care s-a format Sistemul Solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

"Studierea lui Ceres ne permite să studiem istoria spaţiului, iar datele colectate de sonda Dawn ar putea duce la descoperiri importante în ceea ce priveşte formarea Sistemului Solar", a declarat Jim Green, directorul departamentului de ştiinţe planetare de la NASA, într-o conferinţă de presă.

"Dawn este pe cale să realizeze o misiune istorică", a precizat Robert Mase, coordonatorul acestui proiect în cadrul Jet Propulsion Laboratory, un centru operat de NASA. Dawn este prima sondă care va explora de la o distanţă foarte mică o planetă pitică. Ceres este cel mai mare corp ceresc din centura de asteroizi din Sistemul Solar, aflată între orbitele planetelor Marte şi Jupiter.

Cele mai recente imagini efectuate de sonda americană, la o distanţă de 40.000 de kilometri de Ceres, au dezvăluit numeroase cratere şi două puncte excepţional de strălucitoare, apropiate între ele, aflate în acelaşi bazin, a căror existenţă nu poate fi explicată deocamdată de oamenii de ştiinţă.

"Echipa care participă la misiunea sondei Dawn este cu adevărat entuziasmată de acest fenomen, pentru că acesta este unic în Sistemul Solar", a spus Carol Raymond, o altă coordonatoare a misiunii.

"Vom putea să explicăm originea acestui fenomen atunci când ne vom apropia de suprafaţa lui Ceres, iar misterul său va fi atunci descifrat", a spus aceeaşi cercetătoare americană, adăugând că acele puncte deosebit de luminoase ar putea reprezenta reflexia unor depozite de gheaţă sau de sare. NASA consideră de asemenea că Ceres prezentă "un potenţial exobiologic" şi ar putea să găzduiască microorganisme.

Emisii localizate şi intermitente de vapori de apă au fost detectate pentru prima dată în jurul lui Ceres între noiembrie 2012 şi martie 2013 de puternicul telescop spaţial european Herschel.

Ceres eliberează vapori de apă care au greutate de circa 6 kilograme pe secundă, a calculat o echipă de astronomi condusă de Michael Küppers, un savant care lucrează pentru Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Aceasta a fost prima detectare de vapori de apă în jurul unui asteroid, au subliniat cercetătorii europeni, care nu participă însă la misiunea spaţială a sondei Dawn.

Pe măsură ce Dawn se va apropia tot mai mult de Ceres, al cărei diametru este de 950 de kilometri, oamenii de ştiinţă vor căuta şi indicii care ar putea să ateste existenţa unei activităţi geologice.

Vineri, 6 martie, sonda americană se va plasa pe o orbită polară în jurul lui Ceres, la altitudinea de 13.500 de kilometri, iar apoi se va apropia de această planetă pitică şi va ajunge la sfârşitul lunii noiembrie la o distanţă de doar 375 de kilometri de aceasta.

Savanţii acestei misiuni spaţiale vor avea la dispoziţie o perioadă de 16 luni pentru a efectua diverse măsurători şi observaţii.

Înainte de a studia planeta pitică Ceres, sonda Dawn, care are o greutate de 1,2 tone, a explorat Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi din Sistemul Solar, în jurul căruia a rămas pe orbită timp de un an, începând din iulie 2011. Vesta este un asteroid teluric de formă neregulată, fără urme de apă, cu un nucleu din fier şi un diametru mediu de 520 de kilometri.

Lansată în 2007, sonda Dawn, ce face parte dintr-o misiune care a costat 473 milioane de dolari, este înzestrată cu o cameră video de înaltă definiţie şi cu două spectrometre. Sonda americană dispune de un motor electric cu propulsie ionică, iar acesta asigură o înaintare constantă, ce permite obţinerea unor viteze foarte mari.

În paralel cu sonda Dawn, NASA se pregăteşte să exploreze şi Pluto, a doua ca mărime din rândul planetelor pitice din Sistemul Solar, după Eris. Sonda spaţială New Horizons, lansată în 2006, îşi continuă deplasarea şi va ajunge cel mai aproape de Pluto pe 14 iulie. Sonda nu va putea însă să se plaseze pe orbită în jurul lui Pluto, din cauza naturii atmosferei acestuia.

NASA va lansa în 2016 şi vehiculul spaţial OSIRIS-REx (Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer) pentru a studia un asteroid de dimensiuni mari, într-o manieră detaliată, într-o misiune ce vizează aducerea unor eşantioane pe Terra.

Una dintre priorităţile agenţiei spaţiale americane (NASA) este de a monitoriza asteroizii ale căror orbite îi aduc în apropiere de Terra şi de a dezvolta tehnici şi tehnologii care vor fi capabile să protejeze planeta noastră de o eventuală coliziune catastrofală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici