STUDIU: Microfragmente de plastic poluează 88% din suprafaţa oceanelor

Microfragmente de plastic poluează până la 88% din suprafaţa oceanelor şi afectează lanţul trofic marin, fiind înghiţite de peşti şi de alte animale, conform unui studiu al cercetătorilor spanioli, publicat luni în Statele Unite ale Americii.

202 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Microfragmente de plastic poluează 88% din suprafaţa oceanelor

STUDIU: Microfragmente de plastic poluează 88% din suprafaţa oceanelor

"Curenţii oceanici transportă obiecte din plastic, transformate în fragmente minuscule de radiaţiile solare, iar aceste microfragmente de plastic, care îşi pot păstra forma timp de sute de ani, au fost detectate în 88% din eşantioanele prelevate de la suprafaţa oceanelor, în timpul expediţiei Malaspina, din 2010", a declarat coordonatorul studiului, Andrés Cózar, de la Centrul superior de cercetare ştiinţifică (CSIC), de la Universitatea Cadiz din Spania.

Acest studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), confirmă, de asemenea, existenţa a cinci mari zone de convergenţă, la suprafaţa cărora se acumulează aceste deşeuri din plastic şi care corespund celor cinci mari sisteme circulatorii ale apei din jurul Pământului.

Cu toate acestea, suprafaţa oceanelor nu poate fi singura destinaţie a acestor microdeşeuri, deoarece, după cum indică acest studiu, o mare parte a acestor deşeuri se află probabil în lanţul trofic marin, absorbite de animalele marine şi depuse pe fundul oceanelor.

Aceste microfragmente de plastic conţin adesea substanţe contaminante, care pot fi înghiţite şi digerate de animalele marine. În plus, numărul mare de deşeuri de plastic ce plutesc la suprafaţa oceanelor permite microorganismelor să colonizeze zone la care nu aveau acces până acum.

Principalele reziduuri regăsite în aceste deşeuri sunt polietilena şi polipropilena, polimeri utilizaţi în fabricarea articolelor casnice precum saci menajeri, recipiente din plastic pentru alimente şi băuturi, obiecte folosite în bucătărie şi jucării.

"Vestea bună este că răspândirea acestor deşeuri de plastic este mult mai redusă decât ne-am aştepta, însă marea problemă este de a determina încotro se îndreaptă toate microfragmentele de plastic care pătrund în ocean", a precizat Carlos Duarte, coordonatorul expediţiei Malaspina.

Cercetătorii au estimat că pe suprafaţa oceanelor plutesc între 7.000 şi 35.000 de tone de deşeuri de plastic, cu o concentrare mai mare în Pacificul de Nord, ce reprezintă între 33% şi 35% din cantitatea totală.

Deversarea în oceane a deşeurilor din materiale plastice provoacă daune estimate la cel puţin 13 miliarde de dolari şi ameninţă viaţa marină, turismul şi pescuitul, a avertizat ONU, în deschiderea primei sale reuniuni dedicate mediului, ce a avut loc pe 23 iunie, la Nairobi, Kenya.

Din expediţia Malaspina, coordonată de CSIC, fac parte peste 400 de cercetători din mai multe ţări.

Membrii expediţiei au colectat aproape 200.000 de mostre de apă, plancton, particule atmosferice şi de gaz din 313 zone din oceanele Indian, Pacific şi Atlantic, de la diferite adâncimi, care au ajuns până la 6.000 de metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici