STUDIU: Un compus care se găseşte în varză ar putea reduce efectele secundare ale radioterapiei

Un compus care se găseşte în varză ar putea proteja bolnavii de cancer în timpul radioterapiei şi ar putea reduce efectele secundare provocate de acest tip de tratament, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani.

320 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Un compus care se găseşte în varză ar putea reduce efectele secundare ale radioterapiei

STUDIU: Un compus care se găseşte în varză ar putea reduce efectele secundare ale radioterapiei

Potrivit cercetătorilor americani de la Centrul Lombardi de studiere a cancerului din Georgetown, compusul DIM (3'-diindolilmetan), regăsit în varză, dar şi în alte legume crucifere, ca broccoli şi conopida, a reuşit să protejeze cobaii, în timpul testelor de laborator, după ce aceştia au fost expuşi la doze letale de radiaţii, informează dailymail.co.uk.

În timpul testelor, cercetătorii au expus cobaii la doze letale de radiaţii gamma, apoi li s-a administrat zilnic o injecţie cu DIM timp de două săptămâni, la 10 minute după expunerea la radiaţii.

Toţi cobaii netrataţi au murit, dar mai bine de jumătate dintre cobaii trataţi cu DIM au rămas în viaţă 30 de zile după expunerea la radiaţii, indiferent dacă prima injecţie a fost administrată cu 24 de ore înainte sau după iradiere.

În plus, cobaii iradiaţi cărora li s-au administrat injecţii cu DIM au suferit o pierdere mai mică de limfocite, leucocite şi plachete sangvine - acestea fiind efecte secundare observate frecvent la pacienţii supuşi radioterapiei.

"DIM a fost studiat timp de mai mulţi ani ca un agent de prevenire a cancerului, dar acest studiu oferă primele indicii că DIM poate proteja şi împotriva radiaţiilor", a declarat oncologul şi biologul Eliot Rosen, de la Centrul Lombardi de studiere a cancerului din Georgetown.

Potrivit doctorului Eliot Rosen, compusul DIM are două posibile utilizări - "pentru protejarea ţesuturilor normale în timpul terapiilor anticancer bazate pe radiaţii, dar şi în cazul unui dezastru nuclear".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici