STUDIU: Virusul Ebola poate să reziste în sperma supravieţuitorilor acestei maladii pentru cel puţin 9 luni

Virusul Ebola poate să reziste în sperma supravieţuitorilor de sex masculin ai acestei maladii pentru cel puţin nouă luni de la apariţia infecţiei iniţiale, continuând astfel să existe în organism pentru o perioadă mult mai îndelungată decât au anticipat oamenii de ştiinţă, informează Reuters.

304 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Virusul Ebola poate să reziste în sperma supravieţuitorilor acestei maladii pentru cel puţin 9 luni

STUDIU: Virusul Ebola poate să reziste în sperma supravieţuitorilor acestei maladii pentru cel puţin 9 luni

O serie de rezultate preliminare au ridicat multe întrebări despre modul şi momentul în care epidemia de Ebola din Africa de Vest ar putea fi complet eradicată, iar oamenii de ştiinţă au spus că nu ştiau dacă rămăşiţele virusului ce au fost descoperite erau vii sau potenţial infecţioase.

"Aceste rezultate vin într-un moment de o importanţă critică, reamintindu-ne că, deşi numărul cazurilor de Ebola continuă să scadă, supravieţuitorii Ebola şi familiile lor continuă să aibă de suferit din cauza efectelor bolii", a spus Bruce Aylward, cercetător la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi expert în maladia Ebola.

El spune că supravieţuitorii, dintre care aproximativ 17.000 există doar în Africa de Vest, au nevoie de "sprijin continuu, substanţial, în următoarele 6 - 12 luni, pentru a face faţă acestor provocări şi pentru a se asigura că partenerii lor de viaţă nu sunt potenţial expuşi în faţa virusului".

Ebola a infectat 28.000 de persoane şi a ucis peste 11.300, într-o epidemie centrată în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, care tocmai a început să fie controlată.

Experţii în această boală spun că abia acum au putut să afle informaţii noi despre Ebola şi efectele potenţiale pe termen lung asupra supravieţuitorilor.

Jonathan Ball, profesor de virusologie moleculară la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, a spus, miercuri, că aceste rezultate sunt îngrijorătoare.

"Ele confirmă că virusul Ebola poate să persiste în tractul genital pentru o perioadă de timp considerabilă, vreme de multe luni după ce virusul a dispărut din sânge, demonstrând că acest rezervor foarte longeviv reprezintă o sursă potenţială pentru noi infecţii", a spus profesorul Ball.

Studiul a inclus 93 de supravieţuitori de sex masculin ai maladiei Ebola, în vârstă de peste 18 ani, din oraşul Freetown, care au oferit mostre de spermă pentru a fi testate. Acei bărbaţi au fost incluşi în acest studiu în momente cuprinse între 2 şi 10 luni după apariţia bolii.

Toţi bărbaţii care au fost testaţi în primele trei luni după îmbolnăvire au fost testaţi pozitiv cu virusul Ebola. Aproximativ 65% dintre ei erau în continuare pozitivi atunci când au fost testaţi, la 4-6 luni după îmbolnăvire, iar un sfert dintre pacienţii testaţi la 9 luni după îmbolnăvire au fost pozitivi.

"Motivul pentru care unii dintre participanţi au eliminat fragmentele de Ebola din sperma lor mai devreme decât alţi pacienţi a rămas deocamdată neclar", au declarat autorii acestui studiu, publicat în revista New England Juournal of Medicine.

Alte teste ale acelor mostre vor fi realizate de experţii americani de la U.S. Centers for Disease Control and Prevention "pentru că virusul este viu şi potenţial infecţios".

OMS recomandă ca toţi bărbaţii care au supravieţuit maladiei Ebola să fie testaţi la trei luni după instalarea simptomelor şi apoi, în fiecare lună, după vindecare, până când medicii le vor spune că nu mai prezintă riscul de transmitere a virusului.

"Până când un supravieţuitor masculin al maladiei Ebola nu este de două ori testat negativ, acesta ar trebui să se abţină de la orice formă de contact sexual sau să folosească prezervativul atunci când întreţine raporturi sexuale. Mâinile trebuie spălate după orice contact fizic cu sperma unui astfel de supravieţuitor", recomandă OMS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici