A murit Leon Russell, muzician şi compozitor care a colaborat cu John Lennon, Joe Cocker şi Bob Dylan

Leon Russell, interpret, producător şi compozitorul unora dintre cele mai cunoscute hituri ale muzicii rock 'n' roll, s-a stins din viaţă la vârsta de 74 de ani, în timul somnului, în Nashville Tennesse, e la primele ore ale dimineţii de duminică, 13 noiembrie, informează AP.

186 afișări
Imaginea articolului A murit Leon Russell, muzician şi compozitor care a colaborat cu John Lennon, Joe Cocker şi Bob Dylan

A murit Leon Russell, muzician şi compozitor care a colaborat cu John Lennon, Joe Cocker şi Bob Dylan

Purtătorul de cuvânt al case de discuri a muzicianului a confirmat decesul lui Russell pentru NPR.org, dezvăluind că "suferise o operaţie de bypass în iulie şi se afla în recuperare".

Muzicianul, care a devenit faimos în anii 1970, a avut probleme de sănătate în ultimii ani ai vieţii, dar plănuia, potrivit unor surse, să revină în bransă în ianuarie 2017. Ultimul său concert susţinut a fost pe zece iulie, în Nashville.

În afara muzicii sale, Russell era faimos şi pentru înfăţişarea sa aparte: părul alb ca neaua, lung şi lăsat liber.

Russell a înregistrat cântece faimoase precum "Tight Rope" şi "Lady Blue" şi a participat la "The Concert for Bangladesh." John Lennon, Ringo Starr şi George Harrison au cântat pe primul său album, "Leon Russell."

Ulterior, Ray Charles, Aretha Franklin şi Willie Nelson au fost printre cei care au cântat coveruri după balada lui Russell "A Song for You" de pe primul său album.

Russell şi-a început cariera ca pianist de studio în 1960, înainte de a-şi face o carieră solo. Muzica sa aborda o serie de genuri, inclusiv country, gospel, blues şi rock şi de-a lungul anilor s-a bucurat de colaborarea cu nume celebre precum Elton John, Willie Nelson, B.B. King şi Joe Cocker.

Născut în Oklahoma, Russell a compus hituri precum "This Masquerade", "Superstar", "Delta Lady", "Tight Rope" şi "A Song For You". "Delta Lady" a fost compusă pentru Joe Cocker, iar în 1969, muzicianul a organizat turneul lui Cocker "Mad Dogs and Englishmen", care a inspirat un film documentar şi un al doilea album de hituri.

Russell a produs şi a cântat pe discurile înregistrate de Bob Dylan, Frank Sinatra, Ike şi Tina Turner, The Rolling Stones şi mulţi alţii.

"Am pierdut un adevărat patriarh," a declarat Beau Charron, chitaristul lui Russell: "Leon Russell a crescut mulţi muzicieni şi fani de-a lungul vieţii sale prin dragostea sa pentru muzică. În felul lui. Anii mei petrecuţi alături de el m-au modelat profund, şi sunt devastat să-mi pierd mentorul şi prietenul."

Russell a primit mesaje omagiale din partea muzicienilor şi a oamenilor din industria de divertisment, aceştia apreciind rock-ul său cu influenţe gospel, boogie, blues şi country.

Pe Twitter, Cat Stevens a scris că Russell "a fost un muzician influent şi un compozitor." Charlie Daniels a spus că Russell "a lăsat în urma sa multă muzică de calitate."

In 1973, revista Billboard a apreciat concertele lui Russell printre cele mai bune evenimente muzicale din lume. În anul 2011, a fost inclus atât în Songwriter's Hall of Fame cât şi în Rock and Roll Hall of Fame.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici