Adrian Sârbu: Digi a dobândit, cu sprijinul statului, monopolul absolut al pieţelor audiovizualului

  • România riscă infringement dacă nu modernizează legea audiovizualului.
  • Legea audiovizualului ar putea fi votată în Senat săptămâna viitoare.
  • RCS RDS deţine Digi24 şi 75% din piaţa de cablu din România.
  • Adrian Sârbu: „Digi a dobândit, cu sprijinul statului, monopol absolut.”
  • Adrian Sârbu: „Digi îşi distruge concurenţa, dictează legi Guvernului.”
4324 afișări

Săptămâna viitoare ar putea fi votată în Comisia de Cultură a Senatului noua lege a audiovizualului. Ea stârneşte controverse, deşi nu ar trebui sa facă decât să se conformeze cerinţelor Europene, care vor să ia puterea din mâna cabliştilor care ajung să controleze audiovizualul.

România a căzut opt locuri în clasamentul libertăţii presei iar unul dintre cele mai importante motive este faptul că partidele politice finanţează instituţiile de presă, spune un raport al Reporteri Fără Frontiere. România se afla şi în situaţia unică în Europa, în care un operator de cablu are o cota de piaţă de aproape 75%.

Despre asta a discutat, în cadrul emisiunii ŞTIU, Adrian Sârbu, care şi-a expus opinia în legătură cu acest subiect.

„Digi (RCS RDS) a dobândit, cu sprijinul instituţiilor statului şi în dispreţul legii, monopolul absolut al pieţelor audiovizualului şi comunicaţiilor. Astăzi îşi distruge concurenţa şi dictează legi Guvernului şi Parlamentului. Întreabă-te de ce i se permite.

«Nu mă întreba cum am făcut primul milion de dolari», spunea Henry Ford, cu mâna pe manivela cu care a învârtit America. «Nu mă întreba cum am ajuns sa controlez 75% din piaţa de cablu din România, peste 50% din accesul la internet şi învârt România cu telecomanda. Nu am să-ţi spun. Pentru că nu exist».

Îl cheama Zoli şi este invizibil. I se trage de la o inghetata mâncată prin ’92, primul lui business.

Nu-l întreba cum a bagat primul milion de abonaţi la cablu în sacoşa de îngheţată cu care venea periodic, n-ai vrea sa ştii de unde. Nici de al doilea, al treilea, al patrulea, chiar şi al cincilea milion. Nu l-a întrebat nici Chiriţoiu de la Consiliul Concurenţei în ultimii 14 ani de cand este preşedinte.

După 30 de ani de invizibilitate şi timiditate, Zoli a devenit stăpânul absolut al cablului, televiziunii şi accesului la internet din România.

Astăzi, DIGI stabileşte cine are dreptul să fie în cablu şi cine nu. Cât de vizibil poate să fie un canal de televiziune şi ce audienţă va avea.

Te întreb dacă ţi se pare normal.

Să luăm cazul Aleph News.

Aleph News, lansat în septembrie 2020 şi cu statut must carry din ianuarie 2021, este ţinta abuzului de poziţie dominantă, termen consacrat în vocabularul concurenţei, de către Digi RCS RDS care are 75% din cablu şi deţine şi canalul de stiri Digi24.

Conform reglementării nr. 72 din 2015 din Legea audiovizualului, RCS-RDS e obligat să includă Aleph News în grupul tematic de stiri, care ocupă poziţiile 12-20 în lista de canale unde se afla Digi24, Realitatea Plus, Antena 3, România TV şi B1 TV

Aşa fac toţi ceilalţi distribuitori, Vodafone, Orange etc.

Aleph News e marginalizat pe poziţia 181, atunci cand nu e plimbat între 130 si 200. Aceasta discriminare reduce reach-ul Aleph News fata de Digi 24 cu 90%, iar audienţa cu 99%, în flagranta neconcordanţă cu performanţa Aleph News în celelalte reţele, Vodafone, Orange etc.

În septembrie 2021, Aleph Media a cerut Consiliului Naţional al Audiovizualului să aplice legea împotriva RCS RDS. Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat de mai multe ori RCS RDS. Acesta a refuzat sa introduca Aleph News în grupul tematic de ştiri, din 181.

În noiembrie 2021, Aleph Media a trimis o cerere Consiliului Concurenţei pentru a deschide o anchetă împotriva RCS RDS pentru abuz de poziţie dominantă. În trecut, Consiliul Concurenţei a efectuat astfel de investigaţii, cu sancţiuni grele pentru agresor.

Deşi toate informaţiile au fost furnizate, Consiliul Concurenţei refuză sa deschida anchetă şi să impună măsuri provizorii care ar putea împinge RCS RDS să includă imediat Aleph News în grupul tematic de ştiri.

Ai să te întrebi cum este posibil ca în România democratică şi europeană, instituţiile abilitate ale statului, CNA, Consiliul Concurenţei, Guvernul, Parlamentul, să nu poata sau să nu vrea să-şi exercite autoritatea în aplicarea legilor audiovizualului şi concurenţei.

Îţi răspund de ce.

Azi, Zoli şi invizibilii lui din diverse instituţii ale României au ajuns mai puternici decât statul român.

De cateva săptămâni dictează Guvernului cum să modifice Legea Audiovizualului pentru ca monopolul DIGI să rămână neatins.

Până acum au câştigat.

Maine, un om îi poate opri.

Va avea el curajul?”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici