Erdogan declară că a discutat cu Trump despre înfiinţarea unei zone de siguranţă în Siria

Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat marţi că a discutat despre înfiinţarea unei zone de siguranţă în Siria de-a lungul frontierei cu Turcia, în timpul unei convorbiri telefonice avute cu preşedintele american Donald Trump pe care a descris-o ca fiind pozitivă, relatează Reuters.

381 afișări
Imaginea articolului Erdogan declară că a discutat cu Trump despre înfiinţarea unei zone de siguranţă în Siria

Erdogan declară că a discutat cu Trump despre înfiinţarea unei zone de siguranţă în Siria

Trump, care a anunţat luna trecută că va retrage trupele americane din nordul Siriei, a sugerat într-un mesaj postat pe Twitter duminică crearea unei zone de siguranţă.

"Problema zonei de siguranţă, inclusiv o zonă sigură de-a lungul graniţelor Turciei, care va fi formată de noi, o problemă pe care am adus-o din epoca Obama, a fost reiterată de el ca fiind de 20 de mile", a declarat Erdogan membrilor partidului său AKP în Parlament.

El a declarat ulterior reporterilor că zona ar putea fi extinsă peste 20 de mile, dar nu a spus cu cât.

Turcia a promis să preia lupta împotriva grupării Stat Islamic din Siria ca urmare a retragerii Statelor Unite. Cu toate acestea, diferenţele dintre Washington şi Ankara cu privire la miliţia kurdă YPG au adus discuţii între cei doi parteneri ai NATO.

YPG a fost un aliat principal al SUA în lupta împotriva ISIS, însă Turcia o consideră o organizaţie teroristă şi o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a purtat o insurgenţă de zeci de ani în Turcia.

Apelul de luni între cei doi lideri a venit după ce Trump a ameninţat Turcia cu devastarea economică dacă forţele turceşti vor ataca miliţia YPG.

Erdogan a spus că a fost întristat de tweet-ul lui Trump, dar apelul telefonic mai târziu a fost pozitiv.

Ameninţarea lui Trump de a devasta economia Turciei a provocat şi îngrijorare în rândul investitorilor, care a dus la o scădere de 1,6 la sută a lirei. Erdogan a spus că el şi Trump au convenit să îmbunătăţească legăturile economice în timpul apelului telefonic.

"Turcia va continua să facă ceea ce trebuie pentru a rezolva această problemă în spiritul alianţei sale, atâta timp cât drepturile şi legile noastre sunt respectate. Am ajuns la o înţelegere istorică cu Trump noaptea trecută", a declarat Erdogan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici