Ion Cristoiu, despre economisirea energiei: Deocamdată, la nivelul UE suntem la faza de glumă. Dacă economisirea ar fi într-adevăr o problemă, atunci s-ar declara stare de urgenţă în toate statele Uniunii

  • Ion Cristoiu: Românii nu vor accepta. Din câte se vede, un politician român care va îndrăzni, deocamdată nu a îndrăznit niciunul, să ceară economisirea energiei electrice din partea populaţiei, poate să nu mai participe la alegeri. Nu întâmplător cei care vor să mai aibă o şansă în politică, cum e Rareş Bogdan, s-au ridicat împotriva acestor interdicţii.
  • Ion Cristoiu: Europenii nu au trăit această experienţă şi pentru ei este încă cool, ca să fac o cacofonie, uite ne facem doi inşi duş, adică sunt în faza în care li se pare interesant, aşa. Şi nouă ni s-a părut interesant, că spre deosebire de dvs chiar am trăit, prima zi şi a doua zi, după asta... Nu, nu merge.
  • Ion Cristoiu: Deocamdată suntem la nivelul UE la faza de glumă. Nu-mi dau seama dacă e o manipulare, în sensul să ne dea ceva de lucru... ceea ce propun ei şi mai ales chestiunea asta benevolă e comică. Nu-mi dau seama cât de gravă este situaţia, nu ştiu dacă chiar va fi o criză. Deocamdată ne aflăm în faza hai să facem şi noi ceva
4057 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre economisirea energiei: Deocamdată, la nivelul UE suntem la faza de glumă. Dacă economisirea ar fi într-adevăr o problemă, atunci s-ar declara stare de urgenţă în toate statele Uniunii

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că românii nu vor accepta planul UE de reducere a consumului de energie electrică cu 10% şi avertizează că politicienii care vor îndrăzni să ceară populaţiei să facă economie pot să nici nu mai participe la alegeri.

“Românii nu vor accepta. Din câte se vede, un politician român care va îndrăzni, deocamdată nu a îndrăznit niciunul, să ceară economisirea energiei electrice din partea populaţiei, poate să nu mai participe la alegeri. Nu întâmplător cei care vor să mai aibă o şansă în politică, cum e Rareş Bogdan, s-au ridicat împotriva acestor interdicţii pentru că românii, indiferent dacă au trăit sau nu nu au trăit, au amintirea cruntă a efectelor Decretului din 10 noiembrie 1979, adică a economisirii energiei şi gazului de pe vremea lui Ceauşescu”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Cât priveşte restul europenilor, care nu au trăit ca românii întreruperile de curent de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, Ion Cristoiu spune că acestora li se pare ceva cool, dar nu pentru mult timp, aşa cum s-a întâmplat şi la noi.  

“Europenii nu au trăit această experienţă şi pentru ei este încă cool, ca să fac o cacofonie, uite ne facem doi inşi duş, adică sunt în faza în care li se pare interesant, aşa. Şi nouă ni s-a părut interesant, că spre deosebire de dvs chiar am trăit, prima zi şi a doua zi, după asta... Nu, nu merge. Pentru mine, care am trăit, este cea mai mare prostie. Dintr-un simplu motiv. Şi Ceauşescu, ca şi UE (...) chiar a fost obligat de realităţi. Intrase într-o incapacitate de plată şi ca să reducă, pentru că energia costa valută, a făcut această reducere. Greşeala lui fundamentală, pe care o face şi Ursula, este faptul că a lăsat impresia că vrea el”, a spus publicistul.

Ion Cristoiu îşi aminteşte cum măsurile lui Ceauşescu de economisire a energiei electrice au avut în primul rând efecte psihologice, iar revenirea luminii în case era o adevărată explozie de fericire.

“Principalul efect al acestor măsuri a fost psihologic. În primul rând a fost dispariţia luminilor. Viaţa normală e o viaţă cu lumini. Pe mine un bec chior mă posomorăşte. Pe lângă suferinţa aia, era frig se tăia curentul, pentru că după prima fază, de tip Ursula, benevol, ne-a tăiat el lumina. Sigur că se creau nişte mari momente de fericire când dădeau drumul la lumină. Nu se spunea niciodată când se tăia şi stăteai în beznă, iar când se dădea drumul, nu ştiţi ce fericire era. În blocuri întregi stăteau oamenii la fereastră...”, a povestit publicistul.

Ion Cristoiu suspectează UE de manipulare şi consideră o glumă propunerea Bruxelles-ului, care, în România, capătă accente şi mai comice prin planul Guvernului de a lansa un program rabla pentru becuri prin care să stimuleze, cu vouchere, înlocuirea becurilor cu filament ieftine cu led-uri care sunt mai scumpe.

“Deocamdată suntem la nivelul UE la faza de glumă. Nu-mi dau seama dacă e o manipulare, în sensul să ne dea ceva de lucru... ceea ce propun ei şi mai ales chestiunea asta benevolă e comică. Nu-mi dau seama cât de gravă este situaţia, nu ştiu dacă chiar va fi o criză. Deocamdată ne aflăm în faza hai să facem şi noi ceva. Tipic este Guvernul României, care nu are niciun chef să facă şi atunci aţi văzut povestea cu rabla pentru becuri. (...) De ce este o comedie? Pentru că becuri cu filament nu mai sunt demult în instituţii. Şi cred că noi suntem într-o fază în care facem şi noi ca să nu zică partidul de la Bruxelles că nu am făcut”, a susţinut publicistul.

În opinia sa, situaţia nu este atât de gravă şi spune că dacă ar fi fost,  ar fi trebuit declarată stare de urgenţă în toate statele UE care să permită întreruperea curentului electric.

“Ceea ce se întâmplă îmi spune că nu e atât de groasă. Dacă ar fi într-adevăr o problemă economisirea, atunci s-ar declara stare de urgenţă în toate statele UE şi pe baza asta s-ar da decrete prin care s-ar interzice, se opreşte curentul. Deocamdată, această chestiune că poporul trebuie să facă economie de bună voie, că o să dea clipuri la televizor, pe care, sigur, o să le dea anumite organe de presă, nu cred în această formulă şi nu cred nici în stingerea luminilor în Occident. Occidentul a fost diferit de comunism prin lumini”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că, deocamdată, caracterul măsurilor de economisire a energiei electrice este mediatic, propagandistic. “Nu văd deocamdată momentul acela dramatic, în care să iasă Ciucă sau Iohannis şi să spună: români, e jale mare, gata, din acest moment trebuie să facem economie că altfel murim. Nu, e aşa... hai să mai facem, cu toate propunerile alea cu duşul în doi, să vină şi vaca, sunt mai mult de monden”, a mai spus publicistul.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici