Operaţiunea de salvare a lui Julen, băieţelul de doi ani căzut într-o fântână: Autorităţile speră să ajungă la el în următoarele 24 de ore

Salvatorii au săpat un tunel paralel cu locul unde se presupune că a rămas în urmă cu nouă zile băiatul de doi ani, Julen, relatează El Pais.

1238 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea de salvare a lui Julen, băieţelul de doi ani căzut într-o fântână: Autorităţile speră să ajungă la el în următoarele 24 de ore

Autorităţile continuă operaţiunea de salvare a lui Julen, băieţelul de doi ani căzut într-o fântână

Autorităţile se grăbesc să ajungă la copilul de doi ani, care în urmă cu nouă zile a căzut într-o fântână adâncă, în sudul Spaniei. Azi au început lucrările unui tunel orizontal care ar putea oferi acces către locul unde este presupus că se află băiatul. Un grup de mineri de la o unitate specială, Brigada de Salvare Hunosa, va coborî în echipe de câte doi. Aceştia vor săpa manual o galerie de tuneluri de patru metri. Sarcina este foarte grea şi poata dura în jura de 24 de ore.

Minerii vor folosi unelte pneumatice şi topoare pentru a săpa tunelurile, care vor face legătura cu locul unde se presupune că a rămas băiatul. Acoperişul va fi susţinut de grinzi din lemn, în timp ce minerii continuă să sape. Folosirea explozivelor a fost exclusă din cauza pericolului prea mare pentru băiat, dar şi pentru mineri.

Cursa contra cronometru a întâmpinat numeroase obstacole până acum, acestea fiind rezolvate datorită ingenuităţii celor prezenţi la faţa locului. „Cuşca” în care vor coborî minerii a fost proiectată de către pompierii din brigada Consortium, iar apoi construită rapid de către doi fierari locali. Acest lift a fost creat rapid şi construit special pentru operaţiunea de salvare a băiatului.

Julen Rosello se juca pe proprietatea unei rude din oraşul Totalan, provincia Malaga, atunci când a căzut mai mult de 100 de metri într-o fântână. Aceasta este foarte îngustă, diametrul său fiind în jur de 30 de centimetri.

Starea critică a copilului a atras atenţia Spaniei, şi nu numai. Sute de oameni au venit la faţa locului pentru a ajuta autorităţile de salvare, în timp ce multe afaceri din zonă au ajutat cu echipamente specializate. Totuşi, înclinarea terenului şi geologia regiunii au împiedicat eforturile de a săpa tuneluri paralele şi de a le conecta cu gaura de sondă, la adâncimea de 72 de metri.

Operaţiunea de săpare durează mai mult decât se aşteptau autorităţile iniţial – 55 de ore în loc de cele 15 estimate la început – din cauza durităţii rocilor şi nevoia de mentenanţă constantă a burghiului.

Angel Garcia Vidal, inginerul care supraveghează lucrările, spune că tunelul vertical a fost finalizat luni dimineaţă, după ce lucrările au avansat cu mai mult de un metru pe oră.

„Am întâlnit materiale foarte dificile de accesat”, susţine Garcia Vidal, adăugând că echipa „a fost mulţumită în final”. O lucrare de acest fel necesită luni de planificări, dar în acest caz a fost făcută în câteva zile.

Conductele sunt acum folosite pentru a „îmbrăca” tunelul, înainte ca minerii să fie coborâţi şi să înceapă cea mai complexă lucrare din carierele lor. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici