Industria petrolieră americană a avut puţine avantaje în urma conflictului din Irak - WikiLeaks

Conflictul din Irak a adus puţine avantaje industriei petroliere americane, o singură companie având un profit considerabil, Halliburton, arată documente diplomatice americane citate de ediţia online a ziarului Der Spiegel.

61 afișări
Imaginea articolului Industria petrolieră americană a avut puţine avantaje în urma conflictului din Irak - WikiLeaks

Industria petrolieră americană a avut puţine avantaje în urma conflictului din Irak - WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Când ministrul irakian al Petrolului, Hussein al-Shahristani, a oferit primele contracte unor companii din străinătate, în 2009, a precizat că profitul nu va fi împărţit, subliniind că preţul petrolului va fi fix.

Cu toate acestea, companiile americane manifestau în continuare speranţe mari. Un consorţiu condus de compania americană Conoco Phillips spera să obţină un preţ de 26,7 dolari pe baril într-o zonă dificilă. Pentru zăcămintele de la Rumaila, situate în apropierea frontierei kuwaitiene, ExxonMobil a oferit preţul de 4,80 de dolari pe baril, iar BP ar fi dorit preţul de 3,99 de dolari.

Potrivit documentelor citate de Der Spiegel, deşi Statele Unite au cheltuit peste 700 de miliarde de dolari pentru războiul din Irak, profitul din exploatarea petrolului revine altor ţări.

Diplomaţi americani denunţau, în 2007, "atmosfera de tip Vestul sălbatic" de la rafinăria Baiji, situată în apropiere de Tikrit. Un alt mesaj diplomatic, care îl citează pe candidatul la preşedinţie John McCain, arată că Ministerul irakian al Petrolului nu putea justifica 20-30 la sută din petrolul pe care îl producea.

În plus, infrastructura pentru transportul petrolului s-a degradat. Cele două principale oleoducte care ajung în portul Basra au fost construite în 1975, având o durată de exploatare de 20 de ani. Una dintre conducte a fost modernizată de Statele Unite, cu o investiţie de 100 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici