Spania credea în 2008 că imigranţii români se vor întoarce în România din cauza şomajului

Ministrul spaniol de Finanţe considera în 2008 că imigranţii români nu reprezintă o problemă pentru Spania, care se confrunta cu o creştere a ratei şomajului, deoarece aceştia se puteau întoarce în România sau puteau merge în altă ţară UE, potrivit unei note diplomatice dezvăluite de WikiLeaks.

103 afișări
Imaginea articolului Spania credea în 2008 că imigranţii români se vor întoarce în România din cauza şomajului

Spania credea în 2008 că imigranţii români se vor întoarce în România din cauza şomajului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul spaniol de Finanţe Pedro Solbes i-a mărturisit, într-o discuţie, ambasadorului american la Madrid, Eduardo Aguirre, că ţara sa se confruntă cu dificultăţi economice grave, potrivit unei note diplomatice datate 18 iulie 2008. El a precizat că pe termen mediu şi lung este "uşor" pentru Spania să facă ceea ce trebuie, dar pe termen scurt lucurile sunt mai dificile.

La remarca ambasadorului că rata ridicată a şomajului din Spania va îngreuna integrarea imigranţilor, Solbes a replicat că depinde de ţara din care provin aceştia.

"Latino-americanii nu au probleme culturale. Românii (a doua comunitate de imigranţi, ca mărime din Spania) s-ar putea întoarce în România, unde economia este în creştere rapidă, sau s-ar putea orienta spre alte ţări membre UE", a declarat ministrul spaniol, potrivit notei diplomatice. Solbes a recunoscut totuşi că nord-africanii vor rămâne cel mai probabil în ţară, care vor îngroşa rândurile şomerilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici