Documentul de 146 de pagini, disponibil pe site-ul Foreign Office şi care va fi tradus în mai multe limbi, defineşte criteriile internaţionale de calificare a violenţelor sexuale drept crime. Documentul vizează de asemenea să armonizeze modalităţile de anchetare şi de colectare a informaţiilor din teren.
În plus, textul protocolului, prezentat în cea de-a doua zi a unei conferinţe „fără precedent” pe tema violenţelor sexuale comise în timp de conflicte, precizează modalităţile de protejare a victimelor şi martorilor.
„Suntem hotărâţi să ne asigurăm ca procurorii, forţele de poliţie, forţele de menţinere a păcii şi societatea civilă, (adică cei care se află) în prima linie a acestei lupte, să poată consemna şi investiga asupra violenţelor sexuale comise în zone de conflict, astfel încât autorii să poată fi urmăriţi penal”, a declarat ministrul britanic.
William Hague a apreciat că protocolul prezentat, primul de acest gen, este „un document extrem de important” şi va juca „un rol esenţial pentru înfrângerea culturii impunităţii”.
Angelina Jolie, ambasadoarea bunăvoinţei din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a subliniat, miercuri, că victimele violenţelor sexuale din zone de război pe care le-a întâlnit cer „justiţie”.
„Numărul condamnărilor pentru viol în zone de război este derizoriu”, şi-a exprimat regretul actriţa americană, calificând violenţele sexuale drept „crime împotriva umanităţii”.
Potrivit ministrului britanic, „până la 50.000 de femei” au fost victime ale violenţelor sexuale în timpul războiului din Bosnia-Herţegovina, dar „numai aproximativ 60 de persoane” au fost anchetate.
„Ştim cu toţii cât este de dificil să se obţină condamnări pentru viol chiar într-o ţară considerată drept democraţie stabilă. Prin urmare, trebuie să lucrăm şi mai mult pentru a face posibilă justiţia în ţările fragile”, a declarat Angelina Jolie.
„Acesta este scopul acestui protocol. Este un document esenţial”, a subliniat starul hollywoodian, dând asigurări că ea şi William Hague vor cere celor 48 de miniştri prezenţi joi să-l adopte. „Pentru ca, în cele din urmă, să punem cu adevărat capăt impunităţii”, a conchis ea.