Prima pagină » Economic » USR propune introducerea unei garanţii pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată. Banii îi primeşti la returnarea pungii în supermarket

USR propune introducerea unei garanţii pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată. Banii îi primeşti la returnarea pungii în supermarket

USR propune introducerea unei garanţii pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată. Prin acest sistem, 100.000 tone de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate.
USR propune introducerea unei garanţii pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată. Banii îi primeşti la returnarea pungii în supermarket
Andreea Tobias
07 iul. 2020, 13:38, Economic

Allen Coliban, preşedintele Comisiei pentru Mediu din Senat şi Cristian Ghinea, eurodeputat Renew Europe, au dezbătut şi au prezentat un raport detaliat de politici publice pe subiectul unui sistem naţional eficient de garanţie-depozit pentru ambalaje.

Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare. USR propune ca suma să fie de 50 de bani sau 1 leu/bucată – nivelul va fi decis în urma unor consultări extinse.

USR estimează că astfel, în România, 100.000 tone de astfel de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate. În afară de impactul pozitiv asupra mediului, sistemul ar genera în jur de 2.000-2.200 locuri de muncă suplimentare, direct şi indirect, cu salarii în jur de media pe economie.

„Până acum, cetăţenii nu au existat nicăieri în lanţul de reciclare ambalaje. Noi credem că românilor le pasă, că tot mai mulţi vor cu adevărat o ţară ca afară, şi că sunt pregătiţi să fie parte din acest sistem pentru a curăţa România de gunoaie. În schimb, acest sistem – care trebuie să fie unul naţional – trebuie creat de Ministerul Mediului iar susţinerea financiară să provină de la Ministerul Fondurilor Europene. În acest moment, Ministerul ar trebui să fie mai activ în a propune soluţii”, a spus Cristian Ghinea.

„În acest moment, în România, legislaţie bună există însă nu avem un sistem funcţional. Există exemple de bune practici, astfel de sisteme din alte ţări care au funcţionat foarte bine. Noi ne asumăm să lucrăm împreună cu autorităţile astfel ca la început de septembrie să avem un proiect coerent, iar sistemul să existe efectiv la 1 ianuarie 2021”, a spus Allen Coliban.