Țările membre UE, care vor să se reînarmeze din cauza amenințării rusești și a riscului de reducere a angajamentelor SUA față de continentul european, au avut termen până la sfârșitul lunii aprilie pentru a-și declara intențiile, a relatat joi Bulgaria News Agency.
Șaisprezece state membre, inclusiv vecinii României, Bulgaria și Ungaria, au anunțat că vor să li se acorde permisiunea de a renunța temporar la regulile de stabilitate bugetară pentru a cheltui în favoarea apărării. Comisia Europeană a comunicat că douăsprezece dintre acestea au solicitat oficial să beneficieze de această clauză, iar celelalte patru au declarat că intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat.
România nu se numără printre solicitanți, iar termenul pentru ca statele UE să-și declare intențiile în această privință a expirat la finalul lunii aprilie.
Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia și Finlanda au decis să solicite activarea acestei clauze de derogare bugetară.
Comisia Europeană (CE) a prezentat luna trecută „Cartea Albă” privind viitorul apărării europene, un document în care care a detaliat modul în care ar trebui să evolueze politica de apărare pe continentul european și a propus măsuri și strategii care să permită statelor membre să răspundă unor amenințări externe. Posibilitatea ca statele membre să poată folosi până la 1,5 % din PIB-ul lor în decurs de patru ani pentru cheltuieli militare, fără să riște încălcarea regulilor bugetare, care limitează deficitele și datoria publică, a fost una dintre măsuri.
Clauza ar trebui să permită mobilizarea a până la 650 de miliarde de euro până în 2030 pentru reînarmare pe continent, au comunicat oficialii CE. Alte țări, inclusiv Franța, Spania și Italia, nu au arătat deocamdată interes, în ciuda promisiunilor pe care le-au făcut de a crește cheltuielile lor militare.
Regulile de stabilitate bugetară stabilite de Uniunea Europeană se regăsesc în Pactul de Stabilitate și Creștere, care vizează menținerea disciplinei fiscale și asigurarea stabilității economice în cadrul Uniunii. Deficitul bugetar anual trebuie menținut de către statele membre sub 3 % din PIB. Pactul include flexibilități, în special în perioade de criză economică sau recesiune.
Din anul 2021, cele douăzeci și șapte de state membre au crescut cheltuielile de apărare cu peste 31%, ajungând la un total de 326 miliarde de euro în 2024.