Din 28 aprilie, cei 133 de cardinali cu drept de vot au început să se cunoască şi să împărtăşească viziuni privind viitorul bisericii în timpul întâlnirilor zilnice, potrivit The Guardian.
Bărbaţii s-au întâlnit pentru ultima dată marţi dimineaţă, înainte de a se muta în locuinţele lor din Casa Santa Maria, unde li se va cere să îşi predea telefoanele mobile şi să rămână izolaţi de lumea exterioară până la alegerea unui nou papă, aventurându-se afară doar pentru călătoria cu autobuzul între pensiune şi Capela Sixtină.
Cardinalii depun un jurământ de confidenţialitate, la fel ca tot personalul Vaticanului care îi asistă, de la bucătari şi femei de serviciu la şoferi şi medici.
În fiecare zi au loc două runde de vot, una dimineaţa şi una după-amiaza. La sfârşitul fiecărei sesiuni de vot, din coşul de fum instalat deasupra Capelei Sixtine iese fum – dacă este negru, înseamnă că votul nu a dus la nicio decizie, dacă este alb, înseamnă că a fost ales un nou papă. Dacă alegerile se prelungesc, cardinalii îşi vor lua o zi liberă pentru reflecţie după trei zile întregi de vot.
Un lucru asupra căruia cardinalii au părut să fie de acord în perioada premergătoare conclavului a fost necesitatea ca noul papă să fie capabil „să fie o punte şi un ghid pentru o umanitate dezorientată, marcată de criza ordinii mondiale”, reafirmându-şi în acelaşi timp angajamentul de a-l „sprijini pe noul papă”, a declarat luni un oficial de la Vatican în timpul unei conferinţe de presă.