Inflația din zona euro este acum sub control, dar Banca Centrală Europeană (BCE) nu ar trebui să se angajeze spre noi reduceri de dobândă, ci să-și păstreze flexibilitatea în politica monetară, a avertizat luni președintele Bundesbank, Joachim Nagel, într-un discurs susținut în Frankfurt.
Banca Centrală a Germaniei are dintotdeauna o mare influență în cadrul BCE, iar opiniile conducerii sale sunt luate în considerare în formarea politicii monetare europene.
Oficialul german a transmis un mesaj de prudență și flexibilitate în ceea ce privește politica monetară a zonei euro, chiar dacă inflația s-a apropiat de ținta stabilită de BCE: „Mai degrabă, trebuie să fim cu ochii și urechile deschise la riscurile pentru stabilitatea prețurilor”, a declarat Nagel, adăugând că „acest lucru este valabil și în lumina evoluțiilor actuale din Orientul Mijlociu”, potrivit relatărilor Reuters.
Inflația din zona euro s-a moderat în ultimele luni, coborând către 2%, obiectivul stabilit de BCE. Cu toate acestea, economia rămâne expusă unor factori care alimentează inflația. BCE a redus deja de opt ori dobânda-cheie din iunie 2024, însă pentru luna iulie a transmis semnale privind o pauză în ciclul de relaxare monetară, respectiv oprirea temporară a reducerilor dobânzii. Piețele anticipează în prezent o singură tăiere suplimentară până la finalul anului, care ar putea duce rata dobânzii depozitelor la 1,75%.
În ciuda acestor așteptări, Nagel avertizează că angajamentele ferme nu sunt potrivite în actualul climat economic: „Nu ar fi înțelept să ne angajăm acum nici la o pauză, nici la o reducere.”
În plan intern, perspectivele economice ale Germaniei – cea mai mare economie a zonei euro – sunt slabe. Nagel a estimat că produsul intern brut al Germaniei va stagna în al doilea trimestru al anului, ceea ce alimentează îngrijorările legate de o creștere economică lentă și dezechilibrată.
Pe lângă provocările interne, războiul comercial global ar putea afecta Germania semnificativ. Un un război comercial global ar putea reduce creșterea economică a Germaniei cu până la 0,75 puncte procentuale pe termen mediu, a punctat șeful băncii centrale a Germaniei.
Economia germană depinde masiv de exporturi și de stabilitatea lanțurilor internaționale de aprovizionare.
Abordarea Bundesbank, recunoscută pentru rigoarea sa în materie de politică monetară și stabilitate a prețurilor, va influența cu siguranță discuțiile viitoare din cadrul Consiliului guvernatorilor BCE.
Dacă inflația se stabilizează în jurul pragului de 2%, BCE ar putea menține dobânzile la nivelurile actuale pentru o perioadă mai lungă decât anticipează piețele. În schimb, dacă tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu sau un nou șoc energetic alimentează din nou creșterea prețurilor, nu este exclusă o creștere a dobânzilor.
Pentru europenii debitori, toate acestea se traduc prin mai puțină certitudine în calendarul dobânzilor: ratele variabile ar putea rămâne stabile o perioadă, dar nu există garanția că vor scădea.
De asemenea, costurile de împrumut ale guvernelor pot rămâne în continuare ridicate.