Incidentul s-a petrecut în luna februarie, când bărbatul, tată a trei copii, a fost mușcat de un câine vagabond. Deși se știa că rabia este mortală la om, singurul tratament primit a fost unul cu antibiotice, la recomandarea medicului de familie. Potrivit soției victimei, medicul nu i-ar fi indicat nicio trimitere către spitalul de boli infecțioase și nici nu i-a recomandat vaccinul antirabic, scrie Monitorul de Suceava.
După câteva luni fără simptome evidente, bărbatul a fost internat inițial la Spitalul de Psihiatrie „Socola”, din cauza consumului de alcool. Ulterior, când starea sa s-a agravat, a fost transferat la Spitalul Clinic de Neurochirurgie „Nicolae Oblu”, unde investigațiile au confirmat prezența unei encefalite, o inflamație severă a creierului, caracteristică rabiei.
Autopsia a confirmat că moartea bărbatului din Iași a fost provocată de rabie, prin disfuncție multiplă de organe. Pentru confirmarea oficială, autoritățile mai așteaptă un rezultat de laborator privind identificarea virusului rabic.
Rabia este o boală virală extrem de gravă, cu evoluție fatală în absența tratamentului imediat. Vaccinul antirabic trebuie administrat în cel mult 48 de ore de la contactul cu animalul suspect.
Într-un caz similar, relatat recent, un bărbat din Olt a fost aproape de moarte după ce a fost zgâriat de o pisică și a ignorat incidentul, ajungând la spital în stare gravă, cu simptome de rabie. De asemenea, în 2024, în județul Botoșani, un câine vagabond purtător de rabie a mușcat două persoane, declanșând o alertă sanitară.
Tragedia din Iași ridică semne de întrebare privind gestionarea cazurilor de expunere la animale suspecte de rabie, dar și asupra importanței informării corecte și a reacției prompte a medicilor de familie în astfel de situații.