Prima pagină » Știrile zilei » Nutrienții din ouă ar putea reduce riscul de a dezvolta Alzheimer. Recomandările specialiștilor

Nutrienții din ouă ar putea reduce riscul de a dezvolta Alzheimer. Recomandările specialiștilor

Cercetătorii afirmă că cel puțin un ou pe săptămână consumat poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer cu 47%. Cheia ar putea sta în nutrienții din alimentele de bază pentru micul dejun.
Nutrienții din ouă ar putea reduce riscul de a dezvolta Alzheimer. Recomandările specialiștilor
Sursa foto: Hepta
Mihaela Ionita
22 iul. 2025, 08:30, Social

Ouăle conțin colină, un nutrient esențial care protejează integritatea celulelor și ajută la producerea unui mesager chimic care trimite semnale între celulele nervoase pentru a influența memoria, starea de spirit, controlul muscular și alte funcții ale creierului și sistemului nervos.

„Ouăle sunt unul dintre puținele alimente consumate în mod obișnuit care sunt bogate în mod natural în colină, un nutrient pe care îl cercetăm pentru a înțelege mai bine rolul său în susținerea dezvoltării cognitive la sugari și copii mici și în menținerea acesteia în timpul procesului de îmbătrânire”, a explicat într-o declarație dr. Taylor Wallace, profesor asociat adjunct la Universitatea Tufts din Boston.

Ce spun studiile

Pentru a înțelege mai bine acest impact, cercetătorii au studiat peste 1.000 de adulți în vârstă din SUA care nu prezentau semne evidente de demență și au descoperit că consumul a mai mult de un ou pe săptămână reduce riscul de a dezvolta Alzheimer cu aproape jumătate, respectiv cu 47%, potrivit Independent.

Ținând cont de alți factori și obiceiuri alimentare, ei au monitorizat participanții pe parcursul a aproape șapte ani. Dintre cei 1.024 de adulți în vârstă, mai mult de un sfert – 280 – au fost diagnosticați cu Alzheimer.

Cea mai frecventă cauză a demenței, Alzheimer afectează memoria, gândirea și comportamentul. Nu există leac. În SUA, se estimează că 7 milioane de americani trăiesc cu această boală.

Până în 2050, se estimează că acest număr va crește la aproape 13 milioane, potrivit Asociației Alzheimer.

Beneficiile colinei

Cercetătorii spun că studiul lor a indicat că nutrientul colină a fost principalul factor al relației dintre ouă și un risc mai mic de îmbolnăvire, reprezentând 39% din asociere. Consumul unui ou mare asigură un sfert din valoarea zilnică recomandată de colină.

„Gălbenușurile de ou conțin, de asemenea, acizi grași omega-3, care au proprietăți neuroprotectoare cunoscute”, a declarat recent pentru Medical News Today dr. Christopher U. Missling, președinte și director executiv al Anavex Life Sciences. Missling nu a participat la cercetare. „Combinația de colină și omega-3 poate fi deosebit de benefică pentru sănătatea creierului”.

Cercetătorii au remarcat că, deși datele lor arată o asociere cu reducerea riscului, concluziile lor nu stabilesc o relație de cauzalitate.

Cercetarea, care a fost parțial finanțată de Egg Nutrition Center al American Egg Board, se bazează pe studii anterioare care au constatat că și consumul unui singur ou pe săptămână era asociat cu o încetinire a ritmului de declin al memoriei.

O sursă de proteine, ouăle s-au dovedit a fi sărace în grăsimi saturate și bogate în vitamina D, vitamina B2, seleniu și iod. Prea multe grăsimi saturate în dietă pot duce la boli de inimă și alte probleme de sănătate.

Studiul lui Wallace a fost publicat în Journal of Nutrition.

„Acest studiu se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care arată că alegerile alimentare pot avea un impact semnificativ asupra reducerii riscului de Alzheimer și asupra menținerii sănătății cognitive pe tot parcursul vieții”, a afirmat el.