PNL a obţinut ambele posturi de vicepreşedinte CJ Satu Mare

Noul Consiliu Judeţean Satu Mare s-a constituit, sâmbătă, în cadrul şedinţei fiind desemnaţi şi cei doi vicepreşedinţi, Adrian Ştef şi Valentin Macec, ambii din partea PNL, după ce consilierii PSD au părăsit sala.

8 afișări
Imaginea articolului PNL a obţinut ambele posturi de vicepreşedinte CJ Satu Mare

PNL a obţinut ambele posturi de vicepreşedinte CJ Satu Mare

Noul Consiliu Judeţean are în componenţă 13 consilieri UDMR, la care se adaugă mandatul preşedintelui nou ales, Csehi Arpad, PSD are opt consilieri, PNL - şase consilieri, iar PDL - cinci consilieri. Aceştia au depus jurământul în faţa noului preşedinte al CJ, Csehi Arpad, care a fost învestit vineri în funcţie.

Validat consilier judeţean cu opt voturi "împotrivă", de la PSD, ministrul liberal pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi, a fost primul care a propus doi candidaţi pentru posturile de vicepreşedinte, în persoana cumnatului său, Adrian Ştef, şi a lui Valentin Macec, directorul său de cabinet din minister.

Consilierul PSD Ciprian Ardelean l-a propus pentru unul dintre cele două posturi pe consilierul UDMR Tiberiu Gunthner, fost vicepreşedinte al CJ în mandatul care tocmai s-a încheiat, însă acesta a refuzat propunerea, deoarece nu avea mandat din partea Uniunii.

Consilierul PSD a solicitat conducerii Consiliului Judeţean să amâne şedinţa, pentru ca Gunthner să poată solicita mandat din partea Uniunii, însă propunerea a fost respinsă în urma votului, inclusiv consilierii UDMR votând împotrivă. În consecinţă, cei opt consilieri PSD au părăsit sala, neparticipând la votul pentru desemnarea vicepreşedinţilor CJ.

Cei doi liberali, Adrian Ştef şi Valentin Macec, au fost desemnaţi vicepreşedinţi cu 25 de voturi din totalul de 25 valabil exprimate.

Consilierii nu au respectat însă procedura votului secret, neintrând în cabina de vot pentru exercitarea acestuia. Abia după ce preşedintele Csehi Arpad a atras atenţia asupra necesităţii respectării procedurii, consilierii Ovidiu Silaghi şi Valentin Macec au intrat în cabină pentru a vota, restul preferând să nu mai facă acest lucru. Acestora li s-a adăugat şi preşedintele Csehi Arpad, care a votat ultimul.

Preşedintele CJ, Csehi Arpad, care este şi liderul UDMR Satu Mare, a declarat  că cele două posturi au fost oferite PNL în urma unei înţelegeri parafate în timpul campaniei electorale.

"Am gândit de atunci această configuraţie, tocmai pentru a crea un echilibru. Se vorbea mult despre minoritate şi majoritatea românească. Prin acordarea acestor posturi PNL, am vrut să aducem echilibru", a spus Csehi.

În ultima săptămână, atât PSD cât şi PDL au negociat intens cu UDMR acordarea unui post de vicepreşedinte, însă PNL a cerut Uniunii să respecte înţelegerea făcută în campanie. Înţelegerea între cele două formaţiuni a fost încheiată în a doua parte a campaniei electorale, după ce un sondaj de opinie comandat de UDMR arăta un avans de trei procente pentru candidatul independent la şefia CJ, Valer Marian, faţă de candidatul Uniunii, Csehi Arpad. UDMR a cedat atunci ambele posturi de vicepreşedinte al CJ liberalilor, în schimbul susţinerii în campanie pentru şefia CJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici