PRM cere BEM şi BEJ Cluj îndepărtarea afişelor electorale ale UDMR

PRM a sesizat Biroul Electoral Municipal Cluj-Napoca şi Biroul Electoral Judeţean, cerând îndepărtarea afişelor electorale ale UDMR pe motiv că acestea combină culorile de pe steagul Ungariei şi au tipărită o altă denumire decât cea legală a municipiului, a declarat senatorul Gheorghe Funar.

6 afișări
Imaginea articolului PRM cere BEM şi BEJ Cluj îndepărtarea afişelor electorale ale UDMR

PRM cere BEM şi BEJ Cluj îndepărtarea afişelor electorale ale UDMR

Potrivit sesizării, afişele electorale ale UDMR Cluj combină culorile roşu, alb şi verde şi conţin denumirea Kolozsvar pentru Cluj-Napoca, folosită în timpul ocupaţiei horthyste.

PRM a solicitat celor două birouri electorale să interzică, de asemenea, reproducerea afişelor în presa locală şi să dispună sancţionarea primarilor care au acceptat, patronat şi tolerat încălcarea prevederilor legale privind afişajul electoral.

"Pe afişele respective nu este scris nimic în limba română. Ne aflăm în România, în inima Ardealului, la Cluj-Napoca. Cetăţenii români nu pot să citească ce scrie pe afişe, să vadă ce au scris UDMR-iştii", a declarta, duminică, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Funar.

Funar a reclamat şi faptul că membrii UDMR au folosit în campania electorală steagul Ungariei Mari, cu stemă, pe străzile municipiului Cluj-Napoca.

Sesizările PRM vor fi analizate în cursul zilei de luni.

Preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, a declarat că afişele respectă prevederile legale şi că afirmaţiile lui Funar sunt "aberaţii".

"În lege nu se spune că nu este voie să folosim denumirea Kolozsvar. Ceea ce spune domnul Funar sunt aberaţii", a spus Laszlo.

Gheorghe Funar s-a adresat şi Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) cu solicitarea de a verifica modul în care foloseşte UDMR spaţiul electoral la Studioul de televiziune TVR Cluj, unde emisiunile nu sunt titrate în limba română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici