FOCUS: Miza scrutinului din 30 noiembrie - 315 mandate de deputat şi 137 de mandate de senator

Un număr de 315 mandate de deputat şi 137 de mandate de senator vor fi acordate în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, fiind delimitate, în acest scop, un număr corespunzător de colegii uninominale.

22 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Miza scrutinului din 30 noiembrie - 315 mandate de deputat şi 137 de mandate de senator

FOCUS: Miza scrutinului din 30 noiembrie - 315 mandate de deputat şi 137 de mandate de senator

Cele 315 mandate de deputat vor putea fi suplimentate cu maximum 18 mandate, rezervate, prin lege, candidaţilor organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care sunt reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale.

Cei 18 candidaţi vor figura pe buletinele de vot din toate colegiile pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi, în funcţiile de voturile strânse din toate circumscripţiile, vor putea intra în Parlament dacă vor acumula minimum 10 la sută din numărul mediu de voturi valabil exprimate pe ţară pentru alegerea unui deputat.

În vederea alegerilor parlamentare au fost constituite un număr de 41 de circumscripţii electorale judeţene, o circumscripţie a Municipiului Bucureşti şi, pentru prima dată în istoria alegerilor generale din România, o circumscripţie electorală a cetăţenilor cu domiciliul în străinătate.

Fiecare judeţ, respectiv circumscripţie electorală, va fi reprezentată în Parlament de un număr de senatori şi deputaţi stabilit în funcţie de numărul de locuitori ai judeţelor şi de norma de reprezentare. Astfel, un deputat va reprezenta în Parlament 70.000 de locuitori, iar un senator 160.000 de locuitori.

Pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor au fost delimitate un număr de 315 colegii uninominale pentru deputaţi şi 137 de colegii pentru senatori.

Delimitarea colegiilor uninominale a fost propusă de o comisie parlamentară special constituită şi a fost stabilită prin hotărâre de Guvern.

Potrivit acestei delimitări, cele mai multe mandate de deputat vor fi atribuite în circumscripţia 42 Bucureşti (28 de mandate), în judeţele Iaşi şi Prahova (12 mandate), urmate de judeţele Bacău, Cluj, Constanţa, Dolj, Suceava, Timiş.

Câte 9 mandate de deputat vor fi repartizate în circumscripţiile Argeş, Bihor, Galaţi, câte 8 în judeţele Braşov, Dâmboviţa, Mureş, Neamţ, în timp ce din circumscripţiile Arad, Buzău, Hunedoara, Maramureş, Olt şi Vaslui vor merge în Parlament un număr de şapte deputaţi.

Judeţele Botoşani, Gorj, Sibiu, Teleorman, Vălcea, şi Vrancea vor fi reprezentate în Parlament de câte 6 deputaţi, aceste circumscripţii fiind împărţite, în acest sens, în câte şase colegii de deputaţi.

Un număr de cinci colegii pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor vor avea judeţele Alba, Brăila, Caraş-Severin, Călăraşi, Harghita, Satu Mare.
Cel mai mic număr de deputaţi - 4 - vor fi aleşi în Circumscripţia electorală pentru românii cu domiciliul în afara României, în circumscripţiile Bistriţa-Năsăud, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Sălaj şi Tulcea.

În schimb, cel mai mulţi senatori din Parlamentul României, în număr de 12, vor proveni din circumscripţia 42 Bucureşti, în timp ce la polul opus, cu doar doi senatori în Legislativ, vor fi judeţele Alba, Bistriţa –Năsăud, Brăila, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Satu Mare, Sălaj, Tulcea, Vrancea şi din Circumscripţia electorală pentru românii cu domiciliul în străinătate.

Câte cinci senatori vor avea judeţele Dolj, Iaşi şi Prahova, câte patru judeţele Argeş, Bacău, Bihor, Cluj, Constanţa, Galaţi, Mureş, Suceava, Timiş.

Alegătorii din judeţele Arad, Botoşani, Buzău, Dâmboviţa, Hunedoara, Maramureş, Neamţ, Olt, Sibiu, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea vor trimite în Legislativ câte trei senatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici