De ce i-a dat Putin lui Kim Jong-un o maşină de lux: cât costă şi ce model este

Cadoul ar fi rezultatul unei întâlniri între cei doi din septembrie 2023.

2977 afișări
Imaginea articolului De ce i-a dat Putin lui Kim Jong-un o maşină de lux: cât costă şi ce model este

Limuzina Aurus Senat dată de Putin lui Kim Jong-un

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit liderului nord-coreean Kim Jong-un o maşină de lux de fabricaţie rusă. Presa de stat din Phenian a declarat cinformat că limuzina a fost predată duminică liderului nord-coreean. S-a aflat inclusiv modelul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat ştirea, spunând că este vorba despre un Aurus, un sedan de lux de dimensiuni standard, acelaşi cu cel folosit de Putin.

Cele două ţări, izolate pe plan internaţional, au stabilit relaţii strânse după invadarea Ucrainei de către Rusia. Se crede că Coreea de Nord furnizează Rusiei artilerie, rachete şi rachete balistice pentru război, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse ambelor ţări. Kremlinul nu a negat şi nici nu a confirmat folosirea armelor fabricate de RPDC, în timp ce Coreea de Nord a respins acuzaţiile de activităţi ilegale.

În septembrie 2023, Putin l-a întâmpinat pe Kim Jong-un la Cosmodromul Vostocni, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, în ceea ce a fost prima sa călătorie în străinătate în patru ani. În timpul acelei vizite, liderul nord-coreean a fost invitat de Putin să se urce pe bancheta din spate a limuzinei sale Aurus Senat şi apoi să facă schimb de arme ca dar.

Au petrecut câteva minute împreună râzând, cu Kim punându-i întrebări despre caracteristicile speciale ale maşinii. Cu această ocazie, reţeaua de stat nord-coreeană KCTV a difuzat imagini.

Liderul nord-coreean s-a comportat arătând aceeaşi curiozitate şi admiraţie atunci când, la Singapore, în iunie 2018, la prima sa întâlnire cu fostul preşedinte al SUA Donald Trump, s-a trezit în faţa „Fiarei”, super-maşina blindată a Casei Albe.

Preţul de pornire, 300.000 de dolari

Preşedintele rus Vladimir Putin a început să folosească limuzine blindate Aurus (marcă fabricată în Rusia) începând cu al patrulea mandat la Kremlin, abandonând Mercedes S 600 Guard Pullman folosit în misiunile anterioare. Cu acea ocazie, Aurus-ul său a fost definit drept „mai bun decât al lui Donald Trump” de un invitat la ceremonie, citat de agenţia Ria Novosti, cu referire la maşina preşedintelui SUA.

Aceasta este o maşină de lux dezvoltată de NAMI la Moscova pe un stil retro care aminteşte de vechea limuzină ZIS-110 din anii 1940. Modelul a fost prezentat pentru prima dată public la Salonul Auto Internaţional de la Moscova în septembrie 2018. Preţul cu amănuntul este de aproximativ 300.000 USD în versiunea civilă, nu blindată.

Se pare că Porsche şi Bosch Engineering au fost implicate în dezvoltarea motorului. Versiunea de limuzină blindată este propulsată de un motor V8 de 4,4 litri dezvoltat de NAMI, cu un V12 de 6,6 litri.

Se crede că Kim Jong-un este pasionat de maşini, avioane şi are o colecţie uriaşă de vehicule străine de lux. În garajul bogat se află cel puţin un Maybach, diverse Mercedes blindate, un Rolls-Royce Phantom şi un Lexus.

Yo Jong, sora lui Kim, a declarat pentru agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA că „darul este o demonstraţie clară a relaţiilor personale speciale dintre liderii de vârf” din cele două ţări.

Însă, Ministerul de Externe al Coreei de Sud a declarat că acest cadou a încălcat sancţiunile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite împotriva Coreei de Nord, care interzic furnizarea anumitor categorii de vehicule, inclusiv maşini de lux.

Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au indicat faptul că Putin va vizita Phenianul în curând.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici