„Bună, eşti lângă un bolnav de coronavirus”. Ţara care trimite SMS cetăţenilor localizaţi prin GPS lângă persoane infectate

  • Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat, miercuri, faptul că a început să folosească instrumente de supraveghere in masă pentru a urmări activităţile purtătorilor de coronavirus.
  • 400 de oameni au fost deja informaţi că trebuie să intre în carantină, scrie The Times of Israel.
  • Programul electronic de monitorizare, care este condus de serviciul de securitate Shin Bet pentru minister, a fost criticat dur, inclusiv de membrii Guvernului ţării, iar legalitatea sa este momentan dezbătută de Înalta Curte de Justiţie din Israel.
5900 afișări
Imaginea articolului „Bună, eşti lângă un bolnav de coronavirus”. Ţara care trimite SMS cetăţenilor localizaţi prin GPS lângă persoane infectate

Sursa foto: Profimedia

Programul are ca scop alertarea şi obligarea persoanelor să intre în carantină, precum cele care în ultimele două săptămâni au fost la o distanţă de cel puţin doi metri, timp de 10 minute, de o persoană care a fost mai apoi confirmată cu noul coronavirus. Carantina durează 14 zile, aşa că dacă contactul a avut loc spre exemplu cu 10 zile în urmă, cei obligaţi să se autoizoleze vor trebui să o facă timp de patru zile.

Procesul prin care propunerea controversată a fost adoptată de Guvern - fără verificare din partea parlamentarilor aşa cum a fost iniţial promis - a dus şi la acuzaţii de „abuz de putere” de către unii politicieni. Premierul Benjamin Netanyahu şi alţi oficiali au declarat că măsura este necesară pentru a limita răspândirea bolii COVID-19.

Ministerul a mai spus că programul de monitorizare a identificat deja 400 de persoane care au intrat în contact cu alţi purtători ai bolii în ultimele zile.

„Au fost informaţi prin mesaj text de faptul că la o dată anume au fost în apropierea unei persoane bolnave şi că trebuie să se autoizoleze la domiciuliu cât mai repede, timp de 14 zile”, a mai adăugat ministerul israelian al Sănătăţii.

Totuşi, aceste mesaje text nu precizează numele persoanei infectate şi nu oferă niciun alt detaliu despre bolnav, potrivit The Times of Israel. 

Un astfel de mesaj, publicat de canalul TV Kan, începe după cum urmează: „Dragă Marina, Potrivit cercetărilor epidemiologice ai fost în apropierea unui purtător de coronavirus la data de 6 martie 2020. Trebuie să intri în izolare pâna la data de 20 martie 2020 astfel încât să îţi protejezi rudele şi pe restul oamenilor din jur”.

După primirea acestui mesaj, purtătorii sunt informaţi că vor fi monitorizaţi de către Guvern.

În cadrul unui interviu acordat miercuri, ministrul israelian al Securităţii Publice Gilad Erdan a insistat că serviciile de securitate urmăresc doar locurile în care se află oamenii şi nu au acces la conţinutul de pe telefoanele lor mobile.

Ultimul bilanţ arată 433 de cazuri de COVID-19 confirmate în Israel, dintre care 11 oameni au fost declaraţi vindecaţi. Zeci de mii de persoane se află în autoizolare, iar şase israelieni sunt în stare gravă. Toţi cei şase sunt vârstnici, aceştia având şi alte afecţiuni medicale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici