Ce conţineau documentele furate de la Agenţia Europeană a Medicamentului? Informaţii despre vaccinul Pfizer/ BioNTech

  • Documente furate de pe site-ul Agenţiei Europene a Medicamentului au apărut pe dark web.
  • În noiembrie, specialiştii europeni întâmpinau trei probleme cu vaccinul Pfizer/BioNTech.
  • Lipsa informaţiilor despre integritatea fabricilor de producţie şi diferenţele dintre loturile de vaccin din faza clinică şi loturile de vaccin comercial erau principalele subiecte dezbătute de evaluatori.
24382 afișări
Imaginea articolului Ce conţineau documentele furate de la Agenţia Europeană a Medicamentului? Informaţii despre vaccinul Pfizer/ BioNTech

Documente furate de pe site-ul Agenţiei Europene a Medicamentului au apărut pe dark web. O echipă de jurnalişti de investigaţii le-a analizat. O parte dintre ele sunt trunchiate, însă jurnaliştii de la Le Monde au primit confirmarea de la Agenţie că documentele reflectă problemele şi discuţiile care au avut loc.

În noiembrie, specialiştii europeni aveau trei mari probleme cu vaccinul Pfizer/BioNTech: mai multe fabrici nu fuseseră inspectate, nu erau suficiente informaţii despre loturile de vaccin comercial, iar datele disponibile arătau diferenţe de calitate între loturile comerciale şi cele folosite în testarea clinică.

Ca să treacă de la stadiul clinic la cel comercial, producătorii au schimbat procesul de fabricaţie şi au apărut, pe parcurs, modificări ale integralităţii fragmentului de ARN folosit. Vaccinurile folosite în testarea clinică aveau un fragment de ARN întreg în procent de 69-81%. Pe linia de producţie, media a scăzut de la 59%, până la 51-52% pentru anumite loturi. Se întâmpla în noiembrie.

Pfizer a propus ca nivelul de ARN să nu fie mai mic de 60% în primele etape ale fabricaţiei, ca să nu scadă sub 50% pe linia de producţie şi a dat asigurări că vaccinul nu este mai puţin eficient şi sigur. Dar unul dintre ultimele rapoarte disponibile, din decembrie, arată că nivelul de integralitate acceptat este de 75%, apropiat de cel din testarea clinică.

Jurnaliştii francezi scriu că vaccinul Pfizer a fost aprobat pe 21 decembrie, la trei săptămâni după Statele Unite, Canada şi Marea Britanie, tocmai pentru a fi rezolvată această problemă de calitate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici