Cel mai mare studiu clinic pentru Covid-19 a început în Marea Britanie. Ce medicamente testează englezii?

  • Marea Britanie a înrolat mai mult de 5000 de bolnavi de Covid-19 în studiul clinic Recovery
  • Britanicii testează hidroxiclorochina şi azitromicina separat
  • Marea Britanie nu poate testa remedesivirul, nu există o cantitate suficientă
1705 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare studiu clinic pentru Covid-19 a început în Marea Britanie. Ce medicamente testează englezii?

Cel mai mare studiu clinic pentru Covid-19 a început în Marea Britanie. Ce medicamente testează englezii?

Marea Britanie a început cel mai mare studiu clinic pentru tratamentele Covid-19. Studiul Recovery a înrolează peste 5000 de pacienţi din 165 de spitale şi este coordonat de către Universitatea Oxford. Britanicii se aşteaptă să fie primii din lume care vin cu rezultate probate ştiinţific, în luna iunie.

„Dacă vom avea beneficii clare, am putea veni chiar mai repede cu un răspuns”, a spus profesorul Peter Horby, care a condus studii clinice şi pentru epidemia de Ebola, citat de The Guardian.

Una dintre cele mai folosite terapii pentru Covid-19, la nivel mondial, este combinaţia de hidroxiclorochină cu azitromicină. Britanicii au ales să testeze separat cel două medicamente şi vor să vadă dacă au efecte asupra pacienţilor care iau doar unul dintre ele, comparat cu cei care nu iau niciunul. Într-o fază ulterioară a studiului ar putea fi combinate. Profesorul Horby spune că nu există dovezi care să demonstreze că hidroxiclorochina funcţionează.

"Vedem un număr mare de articole. E greu să ţii pasul cu toate, majoritatea sunt foarte dezamăgitoare. A fost un material considerat bombă: clorochina funcţionează. Dar nu avea date. Se pare că urmează aceeaşi linie. Arată un anumit procent de pacienţi vindecaţi, ceea ce oricum s-ar întâmpla. Sunt clinicieni care insistă să o folosim, pentru că sigur funcţionează şi unii care spun să nu o folosim, pentru că e clar că nu funcţionează. Cu toţii se înşală, pentru că nu ştiu cu adevărat", consideră profesorul.

În studiu este şi combinaţia de antivirale folosite în tratamentul HIV, lopinavir/ritonavir şi un steroid, dezametazona, folosită pentru a reduce inflamaţiile. Va fi introdus şi tocilizumabul, folosit în mod uzual în artrita reumatoidă pentru a reduce reacţiile inflamatorii exacerbate, numite furtuni de citokine.

O altă terapie pe care britanicii vor să o testeze este cea cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienţi care s-au vindecat şi au dezvoltat anticorpi contra virusului.

Deşi şi-ar fi dorit să testeze şi Remdesivirul, medicament pentru care primele studii din SUA arată rezultate foarte bune, mai ales în ceea ce priveşte pacienţii în stare critică, Marea Britanie nu poate face rost de cantitatea necesară studiului.  

„Dacă spunem că este o infecţie acută virală, e foarte greu de tratat. Uitaţi-vă la Ebola, este mult mai urâtă. Surprizător, anticorpii monoclonali folosiţi în Republica Democrată Congo au funcţionat. Pe aceştia îi aşteptăm cu sufletul la gură, ca să îi introducem în studiu de îndată ce vor fi disponibili”, a spus profesorul Horby.

Specialistul de la Oxford transmite însă că, din tot ceea ce a văzut până acum, nu există un tratament magic, iar oamenii ar trebui să îşi tempereze aşteptările. După ce vor testa separat medicamentele din studiu, britanicii le vor combina, în încercarea de a le spori eficienţa.

Sunt între 500 şi 900 de pacienţi pentru fiecare medicament, care primesc tratament şi 2000 în grupuri de control. Studiul a fost pus la punct în doar câteva săptămâni, iar oamenii de ştiinţă britanici cred că această performanţă va stabili noi standarde în cercetare, în condiţiile în care organizarea acestora poate dura uneori ani de zile.

Mai mult, studiul nu este organizat în vreun laborator, ci direct în secţiile în care sunt bolnavii de Covid-19, iar clinicienii se vor putea implica direct în proiect, ceea ce îi va motiva.

 

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/17/world-biggest-drug-trial-covid-19-uk?fbclid=IwAR2bGPEUQoeqTIH-AkygNvyGa8RRmiNPxWzY7heM73jO7KKJ4-fhM9nrFN8

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici