COVID-19. Varianta Lambda a virusului SARS-CoV-2, cea mai nouă tulpină introdusă de OMS pe „lista de interes”

  • Varianta Lambda a COVID-19 a fost identificată în cel puţin 27 de ţări.
  • Depistată iniţial în Peru, Lambda a traversat Oceanul şi a ajuns în Europa.
  • OMS monitorizează evoluţia variantei de COVID-19, iar mai multe studii sunt în curs de desfăşurare.
  • Alpha, Beta, Delta, Gamma, Epsilon şi acum Lambda, sunt toate variantele de SARS-CoV-2 evidenţiate de OMS.
2804 afișări
Imaginea articolului COVID-19. Varianta Lambda a virusului SARS-CoV-2, cea mai nouă tulpină introdusă de OMS pe „lista de interes”

COVID-19. Ce ştim până acum despre varianta Lambda?

Varianta Lambda a COVID-19, adusă recent în atenţia internaţională de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a fost identificată în cel puţin 27 de ţări, scrie Euronews. Tulpina este răspândită mai ales în America de Sud, după ce a apărut iniţial în Peru, în luna august a anului trecut.
 
De atunci, varianta Lambda a ajuns şi în Europa, unde lupta împotriva tulpinii Delta este în curs de desfăşurare.
 
 
Întrucât nu avem încă rezultate clare în urma studiilor, OMS avertizează că nu putem estima gradul de risc al acestei versiuni a COVID-19. Astfel, specialiştii în sănătate publică monitorizează răspândirea şi evoluţia tulpinii Lambda, aceasta fiind catalogată drept „variantă de interes”.

Coronavirus. Varianta Lambda, dominantă în Peru

Varianta Lambda a fost identificată în aproape 82% din cazurile de coronavirus raportate în Peru în lunile mai şi iunie, potrivit Organizaţiei Pan-Americane a Sănătăţii (OPS).
 
Consilierul regional al OPS pentru boli virale emergente, Jairo Mendez, a declarat în data de 30 iunie că tulpina Lambda a fost detectată „sporadic” în opt ţări din America Latină şi Caraibe. De asemenea, Lambda reprezintă peste 31% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 în Chile, conform eşantioanelor analizate în mai şi iunie.
 
Mendez consideră că nu există încă dovezi clare care să ateste o transmisibilitate mai ridicată a virusului. „Este posibil să asistăm la o creştere a capacităţii de transmisie. Fenomenul nu este bine studiat şi documentat şi nu putem face o comparaţie între alte variante, cum ar fi Gamma şi Delta”, a precizat el.

Varianta Lambda a COVID-19 în Europa

Agenţia Naţională de Sănătate Publică din Marea Britanie a raportat recent mai multe cazuri de COVID-19 cu varianta Lambda şi a recunoscut că aceasta are „o potenţială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistenţă crescută la anticorpi neutralizanţi”
 
Un studiu al Universităţii de Medicină Grossman, din New York, sugerează că vaccinurile anti-COVID-19 ar fi eficiente împotriva variantei Lambda. Rezultatele cercetării nu au fost confirmate de alţi specialişti până în acest moment.

OMS: Varianta Delta, dominantă până în august

Între timp, varianta Delta, depistată iniţial în India, este poate cea mai cunoscută din Europa. OMS a avertizat că aceasta va deveni dominantă până în luna august.  
 
Se crede că mutaţiile variantei Delta a coronavirusului facilitează transmiterea mai rapidă, precum şi o mai mare rezistenţă a SARS-CoV-2 în organismul uman. Mai multe cercetări în acest sens sunt în curs de desfăşurare.
 
Potrivit experţilor, 70% din populaţia lumii trebuie vaccinată împotriva coronavirusului pentru a atinge pragul imunităţii globale. La sfârşitul lunii iunie, aproximativ 10,4% din oameni fuseseră vaccinaţi împotriva COVID-19. În ţările slab dezvoltate, procentul este subunitar, de aproximativ 0,9%.
 
În România au fost vaccinate până acum 4.778.807 de persoane, din care 4.603.686 cu schema completă. Din decembrie 2020 până în prezent au fost raportate 16.635 reacţii adverse. CNCAV precizează că 121 reacţii adverse sunt în curs de investigare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici