Cum am evoluat în 100 de ani: Gripa spaniolă din 1918 vs. COVID-19

  • La nivel mondial, sunt peste 580.000 de decese puse pe seama Covid 19
  • Gripa spaniolă a ucis în jur de 50 de milioane de oameni în 2 ani
  • Gripa spaniolă a fost letală în mod deosebit în cazul persoanelor tinere, cu vârsta medie de 28 de ani
  • Virusul SARS Cov 2 a răpus cu preponderenţă persoane în vârstă, cu boli asociate
  • Dr. Adrian Marinescu: Acum avem mai multe posibilităţi de intervenţie decât în perioada gripei spaniole
  • Gripa spaniolă s-a terminat în 1920, când societatea a dezvoltat imunitatea de turmă
11314 afișări

Clebrul Anthony Fauci, epidemiologul care conduce lupta anti Covid în SUA alături de echipa sa, a spus recent că pandemia de Covid 19 ar putea căpăta proporţiile gripei spaniole din 1918. 

Comparaţia pandemiei actuale cu cea a gripei spaniole nu se poate face în aceiaşi termeni, spune medicul Adrian Marinescu.

Gripa spaniolă a infectat aproape 500 de milioane de oameni între 1918 şi 1920 , în întreaga lume, adică un sfert din populaţia mondială, în 3 valuri de infectare. Gripa spaniolă a ucis cel puţin 50 de milioane de oameni. Virusul SARS cov 2 a răpus până acum aproape 600.000 de oameni, şi sunt experţi care susţin că numărul deceselor nu va fi sub nicio formă apropiat de cel dat de gripa spaniolă. 

Dacă gripa spaniolă a fost letală în mod deosebit în cazul persoanelor tinere, cu vârsta medie de 30 de ani, pandemia actuală răpune în cea mai mare parte persoane în vârstă, care au şi alte boli asociate, precum cele cardiovasculare, diabet sau obezitate.

Putem deosebi foarte bine lucrurile şi la rapiditatea cu care cele două tipuri de virus, H1N1 şi SARS Cov 2 ucid. Dacă în cazul gripei spaniole experţii de atunci aveau în faţa ochilor oameni care se stingeau în decurs de doar câteva ore, acum boala are diferite etape de evoluţie, iar gradul de vindecare este ridicat.

Dacă în cazul gripei spaniole pacienţii erau trataţi doar cu aspirină, astăzi există diferite scheme de tratament şi mai multe vaccinuri intrate deja în studiu clinic, spune medicul Marinescu.

Un ton calm are şi Profesorul Astărăstoae, care, analizând modul în care autorităţile de la noi au acţionat, spune că măsurile luate au fost pe alocuri exagerate.

„Atunci singurul tratament era aspirina, posibilitatea de comunicare,  de intervenţie erau cu mult reduse. Nu cred că putem să comparăm cu gripa spaniolă şi nu cred că lucrurile pot să stea în acest fel. Avem mult mai multe posibilităţi de intervenţie, fie că vorbim de tratament, fie că dorim să vorbim de un vaccin cât de curând. Şi oricum toate lucrurile sunt conectate, soluţiile care vin de la OMS sunt luate unitar, peste tot în aşa fel încât să sperăm că lucrurile se vor echilibra curând”, spune dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

Întrebat dacă am fost închişi inutil în această „colivie”, din cauza coronavirusului, acesta a răspuns: „Opinia mea este că da, pentru că măsurile nu au fost proporţionale cu gravitatea. Dacă înţeleg că în primele două săptămâni când toată lumea era speriată şi nu ştia despre ce e vorba, în continuare a fost numai orgoliu, ambiţie, experţi medicali orgolioşi şi limitaţi care nu s-au gândit la ce se întâmplă în viitor cu economia, cu cultura, cu starea spirituală, cu starea psihică a fiecăruia în parte.”

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici