De ce lipseşte medicamentul Euthyrox din farmaciile din România. În Germania este de 8 ori mai scump

  • Euthyrox nu se găseşte în toate farmaciile, deşi peste 100.000 de cutii au fost aduse în ţară la sfârşitul lui martie
  • Dragoş Damian: Oamenii şi-au făcut stocuri, iar producătorii s-au retras mai mult ca sigur din cauza preţului foarte mic
  • Dr. Ion Alexie din Las Vegas: În România medicii nu ar trebui să scrie pe reţetă euthyrox, ci substanţa activă, aşa cum facem noi
5339 afișări
Imaginea articolului De ce lipseşte medicamentul Euthyrox din farmaciile din România. În Germania este de 8 ori mai scump

FOTO: Shutterstock

Euthyrox este pe buzele a sute de mii de români care nu-l găsesc în farmacii. Deşi la finele lui martie compania producătoare a adus în ţară 140.000 de cutii de Euthyrox, medicamentul încă este marfă foarte rară. De ce?

„Populaţia şi-a făcut la rândul ei stoc de medicament. La un moment dat existau 4 furnizori al acestui produs, substanţa activă este levotiroxina.  3 dintre ei s-au retras mai mult ca sigur din cauza preţului foarte mic”, spune Dragoş Damian, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Cu alte cuvinte, pentru cei care produc această substanţă nu e deloc rentabil să o aducă în România.

„Am putea să o aducem în România la preţul de 21, 22 de lei. Ministerul Sănătăţii nu ne poate da acest preţ, şi atunci un al doilea furnizor nu va exista foarte curând”, spune Dragoş Damian, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Autorităţile ar trebui să aprobe şi alţi furnizori care să aducă acest medicament la un preţ mai mare, dar asta înseamnă şi să schimbe modalitatea de calcul a preţului medicamentelor. Acum se compară preţul din 12 ţări şi este ales cel mai mic, lucru nerentabil pentru producători. În plus, din 10 lei cât costă în medie o cutie, ei trebuie să dea înapoi statului 30 la sută din sumă, aşa numita taxă claw back.

De ce nu poate România să producă Eutyrox

Pe de altă parte, nici în ţară nu putem produce acest medicament. De ce? Pentru că levotiroxina este un hormon, iar tehnologia de fabricaţie pentru hormoni, la fel ca cea pentru antibiotice şi citostatice, trebuie să se facă în fabrici separate, pe linii de fabricaţie separate, pentru a nu exista contaminare cu alte produse. Investiţia costă enorm!

Între timp, în America, lucrurile se fac altfel. Explică medicul Ion Alexie:

„Noi avem aici 3 firme care fac substanţa generică, hormonul generic care este foarte ieftin. În România medicii nu ar trebui să mai scrie pe reţetă euthyrox, şi ar trebui să scrie ce folosim şi noi, hormonul activ, substanţa activă care este levotiroxina”, spune Dr. Ion Alexie, medic infecţionist la un spital din Las Vegas.

Până schimbă România sistemul de prescripţie şi sistemul de calcul al medicamentelor pierd pacienţii. Să ne gândim că în Cehia Euthyroxul este cu 60 % mai scump decât în România, iar în Germania este de 8 ori mai scump. Din România au dispărut în ultimii ani mii de medicamente ieftine tocmai din cauza modalităţii de calcul al preţului pe care o practicăm! 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici