Dezechilibrul vaccinării. Unele ţări au imunizat deja milioane de oameni, în timp ce altele nici nu au primit vaccinul

  • Ţările din Balcanii de Vest nu au primit vaccin anti-COVID-19.
  • Guvernul sârb a cumpărat 1,5 milioane de doze de Sinopharm, 90.000 de doze Sputnik V şi 40.950 Pfizer.
  • Din vaccinul său, Serbia a donat şi ţărilor vecine.
1093 afișări
Imaginea articolului Dezechilibrul vaccinării. Unele ţări au imunizat deja milioane de oameni, în timp ce altele nici nu au primit vaccinul

(B) ŞTIRILE ŢĂRI UITATE DE VACCIN

În timp ce Regatul Unit şi Uniunea Europeană vaccinează milioane de oameni, alte ţări nici măcar nu au primit vaccinul.
 
Kosovo, Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina sunt doar câteva dintre ţările care încă aşteaptă primele livrări de ser, iar Albania şi Macedonia au primit vaccin doar pentru câteva sute de oameni.
 
Deşi sunt posibili viitori membri UE, balcanicii au fost neglijaţi în ceea ce priveşte vaccinarea.
 
Sătulă de aşteptarea lungă, Serbia, cea mai mare dintre cele şase ţări balcanice, a căutat vaccin în altă parte. Guvernul sârb a cumpărat vaccin care nu a primit încă autorizaţia UE din China şi Rusia, dar şi o cantitate mică de la Pfizer. Aşa a reuşit să vaccineze aproape 850 de mii de oameni şi i-a ajutat şi pe vecini. 
 
Zeci de cadre medicale din Bosnia şi Herţegovina au trecut graniţa la vecini pentru a se vaccina. Oamenii au fost copleşiţi de şansa pe care au primit-o.
 
„Aş dori să mulţumesc Republicii Serbia şi preşedintelui şi tuturor celor care au făcut posibilă această imunizare. Încă o dată, vă mulţumesc", a spus Vanja Radosavljevic, medic la centrul medical Bijeljina.
 
„Ochii noştri sunt orientaţi către guvernul federal în ceea ce priveşte programul COVAX şi începutul imunizării în masă. Suntem ultima ţară din regiune şi mi-e puţin ruşine că doar guvernul din Bosnia şi Herţegovina nu a oferit oamenilor săi vaccinuri. Repet, doar în Bosnia şi Herţegovina”, a declarat prim-ministru Sarajevo.
 
Serbia a fost lider în Europa în implementarea vaccinărilor datorită relaţiilor sale puternice cu China şi Rusia. Tot Serbia i-a ajutat şi pe vecinii din Muntenegru şi Macedonia de Nord. Le-a donat câte patru mii de doze de vaccin, adică imunizarea a două mii de oameni.
 
Pentru Muntenegru a mai promis o livrare de încă două mii de doze suplimentare. Donaţia a venit în aceeaşi zi în care sute de lucrători medicali sârbi bosniaci au traversat Serbia pentru a primi un vaccin anti-COVID-19.
 
„Îmi exprim recunoştinţa faţă de Serbia şi premierul sârb Ana Brnabic personal, pentru că aţi adus cel mai preţios cadou, vaccinuri care ar trebui să protejeze oamenii din Muntenegru. Sănătatea mai presus de orice şi solidaritatea înainte de toate”, a spus Zdravako Krivokapic, prim-ministru Muntenegru.
 
UE a asigurat peste 2,3 miliarde de doze de diferite vaccinuri anti-COVID-19 şi a rezervat 70 de milioane de euro. Astfel încât, ţările balcanice să cumpere o parte din ele în viitor. Întârzierea livrărilor, însă le-au dat planurile peste cap. 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici