Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a alertat despre coronavirus, arestată şi amendată: "M-au scos din maşină şi m-au lovit la torace"

  • Anastasia Vasilieva e medicul care a alertat poporul rus despre pandemia de coronavirus.
  • Ea a fost arestată, interogată şi amendată pentru că distribuia măşti de protecţie şi echipamente sanitare.
  • "Am leşinat şi m-am trezit la închisoare", povesteşte femeia.
5951 afișări
Imaginea articolului Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a alertat despre coronavirus, arestată şi amendată: "M-au scos din maşină şi m-au lovit la torace"

Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a alertat despre coronavirus, arestată şi amendată: "M-au scos din maşină şi m-au lovit la torace"

Doctoriţa care a sfidat puterea de la Kremlin şi a decis să sune alarma în privinţa coronavirusului a fost arestată de autorităţi. Anastasia Vasilieva e şefa Alianţei Doctorilor, o asociaţie independentă din care fac parte 2000 de medici şi care a atras atenţia asupra faptului că autorităţile mint în privinţa numărului real de cazuri cu infecţii COVID-19 în Rusia.

Anastasia a fost arestată când călătorea de la Moscova către o zonă rurală ca să împartă măşti de protecţie şi alte echipamente sanitare la spitale. Ea a criticat public răspunsul Kremlinului la pandemia de coronavirus şi i-a acuzat pe lideri că ascund numărul real al cazurilor de COVID-19. Acuzată că a încălcat carantina, Anastasia a fost reţinută pe 2 aprilie şi eliberată după o zi, după ore bune de interogatoriu şi chiar o lovitură în torace, potrivit spuselor femeii. Doctoriţa a povestit cotidianului francez Le Point prin ce a trecut pentru că a tras un semnal de alarmă în privinţa sănătăţii publice din Rusia.


"Plecasem să vizităm trei spitale din regiune, dar poliţiştii ne-au oprit pe drumul spre Okulovka. Aparent, în baza unui ordin. Au scos un document despre nerespectarea carantinei, deşi le explicasem că furnizam echipamente şi că aveam dreptul (să circulăm, n. red.). Ne-au dus la un post (de poliţie, n. red.) şi ne-au reţinut timp de opt ore ca să semnăm hârtii. Apoi, în momentul plecării, alţi bărbaţi, unii dintre ei (îmbrăcaţi, n. red.) în civil, au sosit acolo.

M-au scos din maşină şi m-au lovit la torace. Erau cam 20-30, mulţi pentru orăşelul în care ne aflam. Am leşinat şi m-am trezit în închisoare. Am fost interogată timp de şapte ore, până în zori, de către două persoane în faţa a două camere. Mi-au pus întrebări despre coronavirus, despre numărul persoanelor infectate. Voiau să mă prindă în capcană, pentru că o nouă lege din Rusia le interzice oamenilor să spună ceva despre numărul victimelor (de coronavirus, n. red.).

Mi-au tot repetat că lucrez pentru o organizaţie «răufăcătoare». Apoi m-au dus la un tribunal şi după şase ore de aşteptare am primit o amendă de 1.600 de ruble (20 de euro, n. red.)”,
spune ea.


„Am livrat materiale pentru spitale şi centre de ambulanţă, aproximativ o mie de măşti. Acesta este cel mai important lucru pentru mine. Ameninţările nu îmi provoacă teamă. Este o stupiditate atât de mare că vor să mă împiedice să ajut”, continuă ea.

Femeia a mai declarat că în regiunile pe care le-a vizitat nu există teste pentru depistarea coronavirusului, dar oameni mor din cauza pneumoniilor. Nici medicii nu au echipamente de protecţie, în timp ce autorităţile se prefac că totul este sub control.

Potrivit datelor oficiale, Rusia are aproape 7500 de cazuri de coronavirus şi 58 de morţi.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici