Epidemiologul Jurma, primul aliat al lui Raed Arafat: Nu e cazul să fim mai relaxaţi decât restul lumii

Epidemiologul Octavian Jurma îi dă dreptate lui Raed Arafat în privinţa testelor PCR pentru cei care vin în România în luna decembrie şi spune că o astfel de măsură a fost anunţată şi pentru intrarea în SUA: „Nu e cazul să fim mai relaxaţi decât restul şumii”.

431 afișări
Imaginea articolului Epidemiologul Jurma, primul aliat al lui Raed Arafat: Nu e cazul să fim mai relaxaţi decât restul lumii

Epidemiologul Jurma, primul aliat al lui Raed Arafat: Nu e cazul să fim mai relaxaţi decât restul lumii

„De data aceasta dr. Raed Arafat are perfectă dreptate. Nu e cazul să fim mai relaxaţi dect restul lumii. De altfel, este o măsură care a fost anunţată şi de Joe Biden, preşedintele Statelor Unite pentru intrarea în SUA, indiferent de statusul vaccinal. Astfel de măsuri simple şi eficiente şi se pot implementa foarte rapid, astfel încât pot încetini cu săptămâni debutul unui val în cazul unei versiuni atât de infecţioase cum este Omicron”, spune, vineri, epidemiologul Octavian Jurma, despre propunerea ca persoanele care intră în ţară în luna decembrie să fie testate PCR.

Propunerea nu a fost aprobată în şedinţa de guvern.

„Probabil încă sunt supăraţi că ne-am luat după restul Europei şi am băgat Africa de Sud pe lista roşie. Dacă îi lăsam pe lista verde, cum erau la începutul săptămânii trecute, românii noştri reveneau liniştiţi, mergeau acasă şi răspândeau Omicron, în vreme ce guvernul putea declara că la noi e altfel şi putem să ne relaxăm în continuare”, spune Jurma.

Acesta avertizează că România este „în plin proces de instalare a tiraniei negaţioniste şi o să plătim un preţ mare până ne vom trezi din nebunia asta colectivă”.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a transmis, vineri, că având în vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variante Omicron la nivel mondial, precum şi posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis către DSU şi către Ministerul Sănătăţii o adresă prin care propune ca „intrarea pe teritoriul naţional să se facă doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că propunerea şefului DSU, Raed Arafat, care a cerut teste PCR pentru toţi cetăţenii care vin în România în decembrie, nu este aplicabilă.

„Au fost analizate documentele şi propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene cu teste PCR, încât să reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini. Este importantă şi aplicabilitatea unei măsri, pentru că dacă introduci o măsură pentru care nu te pregăteşti din punct de vedere logistic - dau un simplu exemplu: dacă acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, nu mă refer la testarea în aeroport, ci la faptul că pacienţii care vin din zona roşie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poţi face acest lucru. Trebuie găsită o souţie care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată fi şi aplicată”, spune Alexandru Rafila.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
jurma,
arafat,
testare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici